Szukaj
Wyświetlanie pozycji 1-10 z 14
Osiągnięcia i wyzwania w gospodarce żywnościowej oraz na obszarach wiejskich w 10 lat po rozszerzeniu UE
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2014)
Regulacje, rynki i efektywność ekonomiczna w kontekście zrównoważonego rozwoju i bezpieczeństwa żywnościowego. Kapitalizacja subsydiów w rolnictwie, zmiany liczby gospodarstw osób fizycznych ze zdolnością konkurencyjną. ...
Achievements and challenges in the food sector and rural areas during the 10 years after EU enlargement
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2014)
Regulacje, rynki i efektywność ekonomiczna w kontekście zrównoważonego rozwoju i bezpieczeństwa żywnościowego. Kapitalizacja subsydiów w rolnictwie, zmiany liczby gospodarstw osób fizycznych ze zdolnością konkurencyjną. ...
Nowa polityka rolna UE - kontynuacja czy rewolucja?
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2014)
Ocena potencjału polskiego rolnictwa oraz wpływu nowych programów Wspólnej Polityki Rolnej w latach 2014-2020 na zwiększenie jego konkurencyjności w Unii Europejskiej i na świecie. Alokacyjne i dochodowe efekty płatności ...
Propozycje rozwiązań WPR 2013+ a konkurencyjność gospodarki żywnościowej i obszarów wiejskich
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2013)
Wyzwania globalne a przyszła WPR. WPR z perspektywy rolnictwa światowego. Ocena propozycji KE dotyczących zmian I filara po 2013 r. Zmienność cen i ryzyko cenowe na rynkach rolno-żywnościowych a przyszły kształt WPR. Skutki ...
WPR a konkurencyjność polskiego i europejskiego sektora żywnościowego
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2014)
Celem opracowania jest prezentacja i analiza wyzwań stojących przed współczesnym rolnictwem, gospodarką żywnościową i obszarami wiejskimi. Szczególną uwagę poświęcono konkurencyjności sektora rolno-spożywczego w różnych ...
Economic, social and institutional factors in the growth of agri-food sector in Europe
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2013)
Ograniczenia instytucjonalne dotyczące wzrostu i rozwoju polskich gospodarstw. Rosyjski sektor rolny i WTO: zalety i wady. Polityka gospodarcza i renta ekonomiczna jako źródło dochodu producentów rolnych. Analiza aktualnych ...
Economic and social conditions of the development of the Polish food economy following Poland's accession to the European Union (Synthesis)
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2010)
Pozycja rolnictwa polskiego na globalnym rynku żywnościowym. Polska gospodarka żywnościowa w pierwszych latach po akcesji. Monitoring i analiza zmian polskiego łańcucha żywnościowego. Polskie gospodarstwa rolnicze w ...
Ekonomiczne, społeczne i instytucjonalne czynniki wzrostu w sektorze rolno-spożywczym w Europie
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2013)
Instytucjonalne ograniczenia wzrostu i rozwoju polskich gospodarstw rolnych. Rosyjski sektor rolny i Światowa Organizacja Handlu: zalety i wady. Renta polityczna i ekonomiczna jako źródło dochodu producenta rolnego. Analiza ...
Analiza uwarunkowań i wyzwań rozwoju sektora rolno-żywnościowego w Polsce na tle tendencji światowych (Synteza)
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2014)
Wyzwania dla sektora rolnego we współczesnym świecie. Nowe równowagi produkcyjne polskiego rolnictwa na tle tendencji światowych. Zmiany w systemie wsparcia rolnictwa i jego otoczeniu makroekonomicznym. Czynniki instytucjonalne ...
Competitiveness of food economy in the conditions of globalization and European integration
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2012)
Polityka rolna w odniesieniu do konkurencyjności gospodarczej i społecznej. Konkurencyjność i postęp w rolnictwie polskim w średniookresowej prognozie. Tendencje rozwoju i konkurencyjność polskiego przemysłu spożywczego. ...