Szukaj
Wyświetlanie pozycji 1-10 z 31
Osiągnięcia i wyzwania w gospodarce żywnościowej oraz na obszarach wiejskich w 10 lat po rozszerzeniu UE
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2014)
Regulacje, rynki i efektywność ekonomiczna w kontekście zrównoważonego rozwoju i bezpieczeństwa żywnościowego. Kapitalizacja subsydiów w rolnictwie, zmiany liczby gospodarstw osób fizycznych ze zdolnością konkurencyjną. ...
Achievements and challenges in the food sector and rural areas during the 10 years after EU enlargement
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2014)
Regulacje, rynki i efektywność ekonomiczna w kontekście zrównoważonego rozwoju i bezpieczeństwa żywnościowego. Kapitalizacja subsydiów w rolnictwie, zmiany liczby gospodarstw osób fizycznych ze zdolnością konkurencyjną. ...
Budżetowe podstawy poprawy konkurencyjności polskiego rolnictwa (Synteza)
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2014)
Instrumenty budżetowe a konkurencyjność i dobrobyt. Wydatki budżetowe a konkurencyjność gospodarstw rolniczych. Wpływ ubezpieczeń społecznych i podatków w sektorze rolnym na jego konkurencyjność i dobrobyt.
Z badań nad rolnictwem społecznie zrównoważonym (19)
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2013)
Racjonalność globalna a konkurencyjność ekonomiczno-społeczna rolnictwa. Teoretyczne i aplikacyjne aspekty wyceny środowiskowych efektów zewnętrznych w rolnictwie. Specjalizacja gospodarstw rolnych a zrównoważony rozwój ...
Polskie gospodarstwa trzodowe i drobiarskie na tle gospodarstw wybranych krajów Unii Europejskiej
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2014)
Miejsce i rola produkcji żywca wieprzowego i drobiowego w rolnictwie polskim i w wybranych krajach. Ocena potencjału produkcyjnego, organizacji produkcji kosztów i efektów polskich gospodarstw trzodowych i drobiowych w ...
Wyniki ekonomiczne wybranych produktów rolniczych w latach 2005-2008
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2010)
Uwarunkowania produkcyjno-rynkowe w rolnictwie w latach 2005-2008. Materiał i metodyka badawcza. Wyniki ekonomiczne rolniczych działalności produkcyjnych w latach 2005-2008: w gospodarstwach powtarzających się w latach ...
Zarządzanie w rolnictwie i ogrodnictwie
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2012)
Przedstawiono aktualną wiedzę na temat zarządzania gospodarstwami rolniczymi i ogrodniczymi. Uwzględniono najważniejsze strategiczne funkcje zarządzania: planowanie, organizowanie, motywowanie i kontrola, zarządzanie ...
From the research on socially-sustainable agriculture (18)
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2012)
Produktywność rolnictwa z perspektywy funkcji produkcji żywności i surowców dla energii odnawialnej. Technologiczne aspekty produkcji biomasy na cele energetyczne. Wyniki ekonomiczne gospodarstw typu "Norfolk" na tle innych ...
Gospodarstwa ogrodnicze w Polsce i w wybranych krajach Unii Europejskiej
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2012)
Miejsce i rola ogrodnictwa polskiego na tle węgierskiego, niemieckiego i holenderskiego. Ocena potencjału produkcyjnego, organizacji produkcji, kosztów i efektów polskich gospodarstw sadowniczych, warzywniczych w latach ...
Economic and social conditions of the development of the Polish food economy following Poland's accession to the European Union (Synthesis)
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2010)
Pozycja rolnictwa polskiego na globalnym rynku żywnościowym. Polska gospodarka żywnościowa w pierwszych latach po akcesji. Monitoring i analiza zmian polskiego łańcucha żywnościowego. Polskie gospodarstwa rolnicze w ...