Szukaj
Wyświetlanie pozycji 1-10 z 20
Osiągnięcia i wyzwania w gospodarce żywnościowej oraz na obszarach wiejskich w 10 lat po rozszerzeniu UE
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2014)
Regulacje, rynki i efektywność ekonomiczna w kontekście zrównoważonego rozwoju i bezpieczeństwa żywnościowego. Kapitalizacja subsydiów w rolnictwie, zmiany liczby gospodarstw osób fizycznych ze zdolnością konkurencyjną. ...
Achievements and challenges in the food sector and rural areas during the 10 years after EU enlargement
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2014)
Regulacje, rynki i efektywność ekonomiczna w kontekście zrównoważonego rozwoju i bezpieczeństwa żywnościowego. Kapitalizacja subsydiów w rolnictwie, zmiany liczby gospodarstw osób fizycznych ze zdolnością konkurencyjną. ...
Polski sektor żywnościowy w pierwszych latach członkostwa (Synteza)
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2010)
Wpływ integracji z UE na rolnictwo: wyniki produkcyjne, relacje czynników wytwórczych i produktywność, dochody, przemiany strukturalne. Przemysł spożywczy w procesie integracji z UE: przyspieszenie rozwoju, poprawa ...
Wzmacnianie pozycji polskiego rolnictwa - propozycje wstępne
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2012)
Pomiar konkurencyjności międzynarodowej rolnictwa UE - ujęcie dynamiczne. Przeobrażenia w strukturach społecznych i produkcyjnych wsi i rolnictwa w latach 2000-2011 w świetle badań terenowych. Analiza zmian w gospodarstwach ...
Propozycje rozwiązań WPR 2013+ a konkurencyjność gospodarki żywnościowej i obszarów wiejskich
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2013)
Wyzwania globalne a przyszła WPR. WPR z perspektywy rolnictwa światowego. Ocena propozycji KE dotyczących zmian I filara po 2013 r. Zmienność cen i ryzyko cenowe na rynkach rolno-żywnościowych a przyszły kształt WPR. Skutki ...
WPR a konkurencyjność polskiego i europejskiego sektora żywnościowego
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2014)
Celem opracowania jest prezentacja i analiza wyzwań stojących przed współczesnym rolnictwem, gospodarką żywnościową i obszarami wiejskimi. Szczególną uwagę poświęcono konkurencyjności sektora rolno-spożywczego w różnych ...
Dochody gospodarstw rolniczych a konkurencyjność systemu podatkowego i ubezpieczeniowego
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2014)
Polityka podatkowa i ubezpieczeniowa sektora rolnego. Wieloaspektowe ujęcie dochodu w teorii ekonomii, finansów i prawa podatkowego. Pojęcie dochodu podatkowego. Dochody gospodarstwa rolnego. Dochód rolniczy w ramach WPR ...
Monitoring i ocena konkurencyjności polskich producentów żywności (5) Synteza
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2014)
System "konkurencyjność" - wybrane aspekty teoretyczne i empiryczne. Wyniki handlu zagranicznego produktami rolno-spożywczymi. Ocena pozycji konkurencyjnej Polski w handlu zagranicznym produktami rolno-spożywczymi na ...
Wsparcie publiczne i konkurencyjność polskiej gospodarki żywnościowej
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2014)
Państwo i system regulacji w gospodarce i rolnictwie. Poziom i struktura wsparcia rolnictwa UE na tle innych krajów i ugrupowań. Ocena funkcjonowania instrumentów WPR w UE i w Polsce. Cele i instrumenty WPR w Polsce w ...
Agricultural Farm Income and competitiveness of the tax and insurance systems
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2014)
Polityka podatkowa i ubezpieczeniowa sektora rolnego. Uwarunkowania systemu podatkowo-ubezpieczeniowego rolnictwa. Wieloaspektowe ujęcie dochodu w teorii ekonomii, finansów i prawa podatkowego. Dochód w teorii ekonomii. ...