Search
Now showing items 1-10 of 15
Monitoring rynków rolno-spożywczych w warunkach zmieniającej się sytuacji ekonomicznej. Synteza z wyników badań
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2014)
Sytuacja na światowym rynku wybranych produktów rolnych i jej wpływ na rynki krakjowe: zboża, oleiste, cukier, mleko i produkty mleczarskie, mięso i produkty mięsne, ryby i przetwory rybne, nawozy mineralne. Metody i ...
Wybrane problemy konkurencyjności sektora rolno-spożywczego w Polsce i Unii Europejskiej
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2014)
Czynniki determinujące potencjał konkurencyjny. Ujęcie makro, mezo i mikroekonomiczne problematyki konkurencyjności. Wzajemne powiązania czynników potencjału konkurencyjnego na poziomie makro, mezo i mikro. Klasyfikacja ...
Assessment of the competitiveness of Polish food producers in the European Union
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Źywnościowej – Państwowy Instytut Badawczy, 2014)
System "konkurencyjność" - wybrane aspekty teoretyczne i empiryczne. Pozycja Polski w handlu zagranicznym produktami rolno-spożywczymi Unii Europejskiej. Ocena pozycji konkurencyjnej Polski w handlu zagranicznym produktami ...
Konkurencyjność polskich producentów żywności i jej determinanty (2)
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2016)
Wyzwania konkurencyjne stojące przed polską gospodarką i polskimi przedsiębiorstwami. Ocena międzynarodowej pozycji konkurencyjnej sektora rolno-spożywczego na tle innych sektorów polskiej gospodarki. Dekompozycja zmian ...
Konkurencyjność polskich producentów żywności i jej determinanty (1)
(Instytut Ekonomiki, Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2015)
Miejsce Polski w światowych rankingach konkurencyjności. Pozycja konkurencyjna Polski w handlu zagranicznym produktami rolno-spożywczymi- ocena na podstawie syntetycznego wskaźnika. Uwarunkowania zewnętrzne konkurencyjności ...
Ocena konkurencyjności polskich producentów żywnosci po akcesji do Unii Europejskiej (synteza)
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2009)
Wyniki handlu zagranicznego produktami rolno-spożywczymi. Rola wymiany zagranicznej w sprzedaży podstawowych działów produkcji rolniczej i poszczególnych branż przemysłu spożywczego. Ocena wskaźnikowa konkurencyjności ...
Monitoring i ocena konkurencyjności polskich producentów żywności (2)
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2012)
Wyniki handlu zagranicznego produktami rolno-spożywczymi. Wskaźnikowa ocena międzynarodowej konkurencyjności przemysłu spożywczego. Wskaźnikowa ocena konkurencyjności handlu produktami rolno-spożywczymi. Jakościowo-cenowe ...
Monitorowanie oraz analiza zmian polskiego łańcucha żywnościowego. Synteza z realizacji tematu III
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2010)
Monitorowanie stanu wdrożenia systemów zarządzania jakością i ich wpływu na konkurencyjność przedsiębiorstw przemysłu spożywczego: stan wdrożenia i wdrażania systemów zarządzania jakością; wpływ tych systemów na koszty ...
Monitoring i ocena konkurencyjności polskich producentów żywności (3). Potencjał konkurencyjny - wybrane elementy
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2013)
Zróżnicowanie cen konsumenta żywności w Unii Europejskiej. Stan przewag cenowych na rynku wybranych produktów przetwórstwa spożywczego. Stan przewag cenowych na rynku podstawowych produktów rolnictwa. Wpływ Wspólnej Polityki ...
The Polish food sector in the first years of membership (Synthesis)
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2010)
Wpływ integracji z UE na rolnictwo: wyniki produkcyjne, relacje czynników wytwórczych i produktywność, dochody, przemiany strukturalne. Przemysł spożywczy w procesie integracji z UE: przyspieszenie rozwoju, poprawa ...