Szukaj
Wyświetlanie pozycji 1-10 z 25
Food economy and rural areas in Poland - structural changes and effectiveness of public policy
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2014)
Pojęcie nieprawidłowości w funkcjonowaniu rynku. Rozwój gospodarczy i zmiany strukturalne w rolnictwie. Zmiany strukturalne w sektorze rolno-spożywczym w okresie członkostwa Polski w UE. Analiza instrumentów WPR mających ...
Ekonomiczne, społeczne i instytucjonalne czynniki wzrostu w sektorze rolno-spożywczym w Europie
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2013)
Instytucjonalne ograniczenia wzrostu i rozwoju polskich gospodarstw rolnych. Rosyjski sektor rolny i Światowa Organizacja Handlu: zalety i wady. Renta polityczna i ekonomiczna jako źródło dochodu producenta rolnego. Analiza ...
Identyfikacja i ocena barier administracyjnych realizacji programów rozwoju obszarów wiejskich
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2007)
Bariery pozyskiwania środków UE na cele inwestycyjne przez przedsiębiorstwa przemysłu spożywczego i przez gospodarstwa rolne. Wpływ otoczenia instytucjonalnego na decyzje inwestycyjne. Ocena słabych i mocnych stron procedur ...
Wsparcie sektora żywnościowego i obszarów wiejskich w latach 2004-2005
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2005)
Przepisy ramowe i kierunki wsparcia rozwoju rolnictwa i obszarów wiejskich w latach 2004-2006. Finansowanie programów strukturalnych w rolnictwie i na obszarach wiejskich po przystąpieniu Polski do UE. Analiza SWOT programów ...
Konkurencyjność gospodarki żywnościowej w warunkach globalizacji i integracji europejskiej
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2012)
Polityka rolna wobec konkurencyjności ekonomicznej i społecznej. Konkurencyjność oraz postęp w polskim rolnictwie i projekcja średnioterminowa. Tendencje rozwojowe i konkurencyjność przemysłu spożywczego. Wpływ instrumentów ...
Konkurencyjność polskiej gospodarki żywnościowej w warunkach globalizacji i integracji europejskiej
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2014)
Czynniki kształtujące konkurencyjność rolnictwa. Wpływ sytuacji na rynkach zewnętrznych na polski sektor
rolno-żywnościowy. Ocena wpływu wybranych instrumentów polityki publicznej mających
wpływ na zmiany strukturalne w ...
Nowe rozwiązania WPR 2013+ wobec wyzwań rolnictwa krajów członkowskich Unii Europejskiej
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2013)
Globalny rynek żywnościowy – nowe uwarunkowania dla sektorów narodowych. Elastyczne formy przystosowania gospodarstw rolnych do wymogów WPR w nowej perspektywie finansowej po 2014 roku. Zjawiska występujące w rolnictwie ...
The new solutions of the CAP 2013+ to the challenges of the EU member states agriculture
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2013)
Globalny rynek żywnościowy – nowe uwarunkowania dla sektorów narodowych. Elastyczne formy przystosowania gospodarstw rolnych do wymogów WPR w nowej perspektywie finansowej po 2014 roku. Zjawiska występujące w rolnictwie ...
Wyzwania i ograniczenia długookresowego rozwoju rolnictwa i obszarów wiejskich w Polsce
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2012)
Uwarunkowania globalne rolnictwa, przemysłu spożywczego i obszarów wiejskich. Dysproporcje w rozwoju polskiej gospodarki żywnościowej i obszarów wiejskich na tle krajów UE. Analiza obszarów wiejskich. Długookresowy rozwój ...
Ryzyko w gospodarce żywnościowej - teoria i praktyka
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2017)
Ekonomia polityczna ryzyka cenowego w rolnictwie. Wybrane problemy zarządzania ryzykiem w sektorze żywnościowym. Megatrendy liniowe czy nieliniowe: czy można dziś powiedzieć coś rozsądnego o stanie gospodarki w 2025 roku. ...