Szukaj
Wyświetlanie pozycji 1-10 z 51
Tendencje w spożyciu żywności w krajach rozwijających się na tle rozwoju społeczno-gospodarczego
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2009)
Spożycie żywności w krajach rozwijających się: Chiny, Indie, Brazylia, Meksyk, Egipt, Maroko, Ghana, Namibia. Zróżnicowanie spożycia żywności w krajach rozwijających się. Samowystarczalność żywnościowa.
Przemiany strukturalne wsi i rolnictwa w wybranych krajach europejskich
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2009)
WPR a zróżnicowanie regionalne polskiego rolnictwa. Zmiany strukturalne na obszarach wiejskich i w rolnictwie Czech. Zmiany strukturalne w gospodarce żywnościowej i na obszarach wiejskich na Węgrzech. Różnice regionalne w ...
Problemy wyżywienia w krajach rozwijających się
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2009)
Bezpieczeństwo żywnościowe. Zmiany w wyżywieniu ludności. Wzrost liczby głodujących w pierwszej dekadzie XXI wieku. Główne wyznaczniki poziomu wyżywienia w krajach rozwijających się. Pomoc dla krajów rozwijających się. ...
Przesłanki wzrostu produkcji w sektorze rolno-spożywczym - ujęcie analityczne i empiryczne
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2009)
Popyt jako wyznacznik wzrostu w sektorze rolno-żywnościowym. Wstępne określenie warunków równowagi wzrostu w sektorze rolno-spożywczym.Rozstępy cenowe w łańcuchu marketingowym żywności. Maksymalizacja funkcji celu przetwórcy ...
Budowa kapitału społecznego na wsi na przykładzie rozwoju programu Leader
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2009)
Ewolucja WPR w kierunku polityki rozwoju wsi. Zmiany w charakterze rozwoju obszarów wiejskich w Polsce. Metoda oraz założenia programu Leader. Charakterystyka realizowanych operacji i ich beneficjentów. Poziom kapitału ...
Stan polskiej gospodarki żywnościowej po przystąpieniu do Unii Europejskiej. Raport 6 (synteza)
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2009)
Wpływ integracji z UE na sytuację strukturalną, produkcyjną i ekonomiczną polskiego rolnictwa: przemiany strukturalne, zmiany w wolumenie produkcji i dochodach. Stan dostosowań polskiego rolnictwa do integracji z UE: zmiany ...
Instytucjonalne czynniki rozwoju społeczno-gospodarczego obszarów wiejskich. Synteza wyników badań prowadzonych w okresie 2005-2009
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2009)
Instytucje w procesie modernizacji gospodarstw rolnych. Działalność instytucjonalna na rzecz rozwoju nierolniczych działań gospodarczych. Instytucje edukacyjne działające na rzecz kapitału ludzkiego.
Wpływ instrumentów polityki handlowej Unii Europejskiej na handel zagraniczny produktami rolno-spożywczymi
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2009)
Czynniki zewnętrzne wpływające na handel zagraniczny produktami rolno-spożywczymi. Wpływ WPR oraz instrumentów handlowych UE na polski handel zagraniczny ziarnem zbóż i produktami zbożowymi, cukrem, mlekiem i produktami ...
Efektywność funkcjonowania wielkoobszarowych gospodarstw rolnych po integracji z Unią Europejską
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2009)
Cele funkcjonowania przedsiębiorstw rolniczych. Ryzyko działalności przedsiębiorstw rolnych. Koszt kapitału własnego. Proces pomnożenia wartości przedsiębiorstw rolnych na tle ich gospodarki finansowej. Efektywność techniczna ...
Gospodarstwa wysokotowarowe w rolnictwie chłopskim. Synteza wyników badań 2005-2009
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2009)
Skala występowania gospodarstw wysokotowarowych. Potencjał ekonomiczny: wielkość i struktura obszarowa, wyposażenie w trwałe środki produkcji, inwentarz żywy, siła robocza. Aktywność inwestycyjna rolników z gospodarstw ...