Szukaj
Wyświetlanie pozycji 1-10 z 37
Ewolucja rynku mięsnego i jej wpływ na proces transmisji cen
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2007)
Zmiana rynkowych uwarunkowań produkcji przetwórstwa mięsa: ekonomiczne determinanty popytu na mięso; spożycie mięsa i jego przetworów w latach 1990-2007. Zmiany krajowej podaży mięsa czerwonego i drobiu oraz ich przetworów. ...
Pilne potrzeby do rozwiązania w rolnictwie polskim
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2007)
Oddziaływanie sektora spożywczego na kierunki modernizacji w rolnictwie. Rozwój mleczarstwa podlaskiego na tle kraju. Wzajemne relacje sektora przetwórczego i surowcowego na przykładzie cukrowni i gospodarstw z uprawy ...
Zmiany w sektorze żywnościowym po rozszerzeniu UE
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2007)
Stan polskiej gospodarki żywnościowej po wejściu do UE. Wpływ WPR na rynki rolne w Polsce. Konkurencyjność polskiego sektora żywnościowego po wejściu. Fundusze publiczne źródłem finansowania inwestycji w polskim przemyśle ...
Sytuacja ekonomiczna i aktywność inwestycyjna różnych grup gospodarstw rolniczych w Polsce i innych krajach unijnych w latach 2004-2005
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2007)
Ekonomiczne przesłanki zdolności konkurencyjnej polskich gospodarstw rolnych. Dochodowość materialnych czynników produkcji w gospodarstwach osób fizycznych w 2005 r. Sytuacja ekonomiczna gospodarstw nie rozliczających się ...
Stan polskiej gospodarki żywnościowej po przystąpieniu do Unii Europejskiej. Raport 4
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2007)
Makroekonomiczne i rynkowe uwarunkowania rozwoju gospodarki żywnościowej: makroekonomia, rozwój cen w sektorze rolno-spożywczym, wsparcie finansowe rolnictwa i przemysłu spożywczego. Popyt na żywność i inne produkty ...
Identyfikacja i ocena barier administracyjnych realizacji programów rozwoju obszarów wiejskich
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2007)
Bariery pozyskiwania środków UE na cele inwestycyjne przez przedsiębiorstwa przemysłu spożywczego i przez gospodarstwa rolne. Wpływ otoczenia instytucjonalnego na decyzje inwestycyjne. Ocena słabych i mocnych stron procedur ...
Ocena konkurencyjności głównych sektorów gospodarki żywnościowej. Wyniki badań ankietowych
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2007)
Przedstawiono wyniki badań ankietowych dotyczących oceny stanu konkurencyjności przedsiębiorstw sektora mięsnego, drobiarskiego, mleczarskiego, zbożowego, chłodniczego i cukierniczego. Dla wszystkich badanych sektorów ...
Globalizacja finansowa a funkcjonowanie i rozwój banków
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2007)
Banki w systemie finansowym i ekonomicznym - wybrane zależności. Problemy z obecnością banków zagranicznych. Konsolidacja banków a finansowanie przedsiębiorstw. Globalizacja finansowa a funkcjonowanie sektora rolnego - ...
Wyniki realizacji PROW i SPO "Rolnictwo" w latach 2004-2006
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2007)
Stan realizacji PROW 2004-2006: renty strukturalne, wsparcie gospodarstw niskotowarowych, przedsięwzięcia rolnośrodowiskowe i poprawy dobrostanu zwierząt, zalesianie, dostosowanie gospodarstw do standardów UE. Stan realizacji ...
Ocena wpływu rozwoju sektora spożywczego na kierunki modernizacji gospodarstw rolnych w poszczególnych regionach
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2007)
Wpływ przemysłu zbożowo-młynarskiego i zbożowo-paszowego oraz perspektywy utworzenia przemysłu paliw odnawialnych na na rozwój gospodarstw rolnych w różnych regionach kraju. Integracja przemysłu owocowo-warzywnego z ...