Szukaj
Wyświetlanie pozycji 1-10 z 14
Assessment of the competitiveness of Polish food producers in the European Union
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Źywnościowej – Państwowy Instytut Badawczy, 2014)
System "konkurencyjność" - wybrane aspekty teoretyczne i empiryczne. Pozycja Polski w handlu zagranicznym produktami rolno-spożywczymi Unii Europejskiej. Ocena pozycji konkurencyjnej Polski w handlu zagranicznym produktami ...
Efektywność, koszty produkcji i konkurencyjność polskich gospodarstw rolnych obecnie i w perspektywie średnio- oraz długoterminowej
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2014)
Czynniki warunkujące wzrost konkurencyjności polskich gospodarstw rolnych. Pozycja konkurencyjna gospodarstw rolnych w Polsce i innych krajach unijnych. Gospodarstwa typowo roślinne, sadownicze, warzywnicze, mleczne i inne ...
Wybrane problemy konkurencyjności sektora rolno-spożywczego w Polsce i Unii Europejskiej
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2014)
Czynniki determinujące potencjał konkurencyjny. Ujęcie makro, mezo i mikroekonomiczne problematyki konkurencyjności. Wzajemne powiązania czynników potencjału konkurencyjnego na poziomie makro, mezo i mikro. Klasyfikacja ...
Polskie gospodarstwa trzodowe i drobiarskie na tle gospodarstw wybranych krajów Unii Europejskiej
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2014)
Miejsce i rola produkcji żywca wieprzowego i drobiowego w rolnictwie polskim i w wybranych krajach. Ocena potencjału produkcyjnego, organizacji produkcji kosztów i efektów polskich gospodarstw trzodowych i drobiowych w ...
"Budżet rolny" a konkurencyjność polskiego rolnictwa
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2014)
Kształt WPR w Polsce w okresie 2014-2020. Wpływ Wspólnej Polityki Rolnej na zróżnicowanie regionalne rolnictwa w Polsce. Próba zastosowania gradacyjnej analizy danych. Ocena wpływu "budżetu rolnego" Wspólnoty na lata ...
Sytuacja na światowym rynku wybranych przetworów owocowych i warzywnych
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2014)
Polski handel zagraniczny przetworami owocowymi i warzywnymi. Produkcja przetworów owocowych i warzywnych w Polsce i znaczenie eksportu w ich zagospodarowaniu. Towarowa struktura polskiego eksportu i importu przetworów ...
Effectiveness, production costs and competitiveness of Polish agricultural holdings at present and in the medium- and long-term perspective
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2014)
Czynniki warunkujące wzrost konkurencyjności polskich gospodarstw rolnych. Pozycja konkurencyjna gospodarstw rolnych w Polsce i innych krajach unijnych. Gospodarstwa typowo roślinne, sadownicze, warzywnicze, mleczne i inne ...
Agricultural Farm Income and competitiveness of the tax and insurance systems
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2014)
Polityka podatkowa i ubezpieczeniowa sektora rolnego. Uwarunkowania systemu podatkowo-ubezpieczeniowego rolnictwa. Wieloaspektowe ujęcie dochodu w teorii ekonomii, finansów i prawa podatkowego. Dochód w teorii ekonomii. ...
Dochody gospodarstw rolniczych a konkurencyjność systemu podatkowego i ubezpieczeniowego
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2014)
Polityka podatkowa i ubezpieczeniowa sektora rolnego. Wieloaspektowe ujęcie dochodu w teorii ekonomii, finansów i prawa podatkowego. Pojęcie dochodu podatkowego. Dochody gospodarstwa rolnego. Dochód rolniczy w ramach WPR ...
Monitoring i ocena konkurencyjności polskich producentów żywności (5) Synteza
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2014)
System "konkurencyjność" - wybrane aspekty teoretyczne i empiryczne. Wyniki handlu zagranicznego produktami rolno-spożywczymi. Ocena pozycji konkurencyjnej Polski w handlu zagranicznym produktami rolno-spożywczymi na ...