Szukaj
Wyświetlanie pozycji 1-10 z 13
Food economy and rural areas in Poland - structural changes and effectiveness of public policy
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2014)
Pojęcie nieprawidłowości w funkcjonowaniu rynku. Rozwój gospodarczy i zmiany strukturalne w rolnictwie. Zmiany strukturalne w sektorze rolno-spożywczym w okresie członkostwa Polski w UE. Analiza instrumentów WPR mających ...
Ekonomiczne, społeczne i instytucjonalne czynniki wzrostu w sektorze rolno-spożywczym w Europie
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2013)
Instytucjonalne ograniczenia wzrostu i rozwoju polskich gospodarstw rolnych. Rosyjski sektor rolny i Światowa Organizacja Handlu: zalety i wady. Renta polityczna i ekonomiczna jako źródło dochodu producenta rolnego. Analiza ...
Konkurencyjność gospodarki żywnościowej w warunkach globalizacji i integracji europejskiej
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2012)
Polityka rolna wobec konkurencyjności ekonomicznej i społecznej. Konkurencyjność oraz postęp w polskim rolnictwie i projekcja średnioterminowa. Tendencje rozwojowe i konkurencyjność przemysłu spożywczego. Wpływ instrumentów ...
Wyzwania i ograniczenia długookresowego rozwoju rolnictwa i obszarów wiejskich w Polsce
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2012)
Uwarunkowania globalne rolnictwa, przemysłu spożywczego i obszarów wiejskich. Dysproporcje w rozwoju polskiej gospodarki żywnościowej i obszarów wiejskich na tle krajów UE. Analiza obszarów wiejskich. Długookresowy rozwój ...
Competitiveness of food economy in the conditions of globalization and European integration
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2012)
Polityka rolna w odniesieniu do konkurencyjności gospodarczej i społecznej. Konkurencyjność i postęp w rolnictwie polskim w średniookresowej prognozie. Tendencje rozwoju i konkurencyjność polskiego przemysłu spożywczego. ...
Proposals for CAP 2013+ and competitiveness of food sector and rural areas
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2012)
Globalne problemy a przyszłość WPR. Zmiany WPR w ujęciu historycznym a nowe kierunki ewaluacji (greening, modulacja, wyrównanie płatności, zmiany klimatu, energia odnawialna). Ocena propozycji Komisji Europejskiej dotyczących ...
Development per public policy support in the food economy - the example of Poland
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2012)
Teoretyczne podstawy do stosowania polityki publicznej. Wpływ czynników globalnych na polską gospodarkę żywnościową. Zmiany w rolnictwie po akcesji do UE. Efekty WPR w przemyśle spożywczym. Użytki rolne jako czynnik ...
Propozycje rozwiązań WPR 2013+ a konkurencyjność gospodarki żywnościowej i obszarów wiejskich
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2013)
Wyzwania globalne a przyszła WPR. WPR z perspektywy rolnictwa światowego. Ocena propozycji KE dotyczących zmian I filara po 2013 r. Zmienność cen i ryzyko cenowe na rynkach rolno-żywnościowych a przyszły kształt WPR. Skutki ...
Wsparcie publiczne i konkurencyjność polskiej gospodarki żywnościowej
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2014)
Państwo i system regulacji w gospodarce i rolnictwie. Poziom i struktura wsparcia rolnictwa UE na tle innych krajów i ugrupowań. Ocena funkcjonowania instrumentów WPR w UE i w Polsce. Cele i instrumenty WPR w Polsce w ...
Program Wieloletni. Synteza badań 2006 roku
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2006)
Najważniejsze wnioski płynące z realizacji w 2006 roku zadań programu wieloletniego "Ekonomiczne i społeczne uwarunkowania rozwoju polskiej gospodarki żywnościowej po wstąpieniu Polski do Unii Europejskiej". Podsumowanie ...