Szukaj
Wyświetlanie pozycji 1-10 z 70
Osiągnięcia i wyzwania w gospodarce żywnościowej oraz na obszarach wiejskich w 10 lat po rozszerzeniu UE
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2014)
Regulacje, rynki i efektywność ekonomiczna w kontekście zrównoważonego rozwoju i bezpieczeństwa żywnościowego. Kapitalizacja subsydiów w rolnictwie, zmiany liczby gospodarstw osób fizycznych ze zdolnością konkurencyjną. ...
Achievements and challenges in the food sector and rural areas during the 10 years after EU enlargement
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2014)
Regulacje, rynki i efektywność ekonomiczna w kontekście zrównoważonego rozwoju i bezpieczeństwa żywnościowego. Kapitalizacja subsydiów w rolnictwie, zmiany liczby gospodarstw osób fizycznych ze zdolnością konkurencyjną. ...
Wpływ WPR na rolnictwo w latach 2004-2012
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2014)
Zmiany w rolnictwie według danych makroekonomicznych. Zmiany wysokości dochodów gospodarstw rolnych według danych FADN. Zmiany wysokości dopłat do działalności operacyjnej według FADN. Zmiany w wartości oraz strukturze ...
Nowa polityka rolna UE - kontynuacja czy rewolucja?
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2014)
Ocena potencjału polskiego rolnictwa oraz wpływu nowych programów Wspólnej Polityki Rolnej w latach 2014-2020 na zwiększenie jego konkurencyjności w Unii Europejskiej i na świecie. Alokacyjne i dochodowe efekty płatności ...
Dopłaty bezpośrednie i dotacje budżetowe a finanse oraz funkcjonowanie gospodarstw i przedsiębiorstw rolniczych (3)
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2013)
„Nowe zazielenienie” Wspólnej Polityki Rolnej i jego znaczenie dla wyników ekonomicznych polskich gospodarstw. Scenariusze wdrożenia dopłat bezpośrednich w Polsce w nowej perspektywie finansowej 2014-2020. Przewidywane ...
Polski sektor żywnościowy w pierwszych latach członkostwa (Synteza)
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2010)
Wpływ integracji z UE na rolnictwo: wyniki produkcyjne, relacje czynników wytwórczych i produktywność, dochody, przemiany strukturalne. Przemysł spożywczy w procesie integracji z UE: przyspieszenie rozwoju, poprawa ...
Expectation and challenges for Food Sector from the EU enlargements perspective
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2011)
WPR - nowe wyzwania w kontekście globalnym. Rozwój serbskiego sektora żywnościowego przed integracją z UE. Wyzwania przed macedońskim sektorem mleka krowiego w obliczu rynku UE. Perspektywa stosowania międzynarodowych ...
Wzmacnianie pozycji polskiego rolnictwa - propozycje wstępne
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2012)
Pomiar konkurencyjności międzynarodowej rolnictwa UE - ujęcie dynamiczne. Przeobrażenia w strukturach społecznych i produkcyjnych wsi i rolnictwa w latach 2000-2011 w świetle badań terenowych. Analiza zmian w gospodarstwach ...
Kluczowe uwarunkowania wspierania rolnictwa w Unii Europejskiej w okresie 2014-2020
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2012)
Sytuacja makroekonomiczna i stan finansów publicznych w państwach UE. Wieloletnie ramy finansowe UE na lata 2014-2020. Krajowa pomoc publiczna dla rolnictwa w państwach UE. Wydatki na sektor rolny w Polsce w budżecie ...
Dopłaty bezpośrednie i dotacje budżetowe a finanse oraz funkcjonowanie gospodarstw i przedsiębiorstw rolniczych
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2012)
Zróżnicowanie skutków zazielenienia WPR UE w perspektywie 2014 r. na przykładzie zbiorowości gospodarstw FADN. Uwzględnienie funkcji środowiskowych w projekcie WPR na lata 2014-2020. Propozycje kształtu systemu dopłat ...