Szukaj
Wyświetlanie pozycji 1-10 z 17
Import produktów rolno-spożywczych uznanych za wrażliwe
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2005)
Metoda oceny tendencji rozwoju przywozu i kształtowania się cen importowych. Cła w imporcie produktów rolno-żywnościowych "wrażliwych" przed akcesją do UE. Zmiany wolumenu importu po przystąpieniu do UE. Relacje importu i ...
Import produktów rolno-spożywczych uznanych za wrażliwe (2)
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2006)
Zmiany wolumenu importu produktów uznanych za wrażliwe. Zmiany cen w imporcie analizowanych produktów rolnych i spożywczych. Relacje importu i produkcji objętych analizą artykułów rolnych i spożywczych oraz zmiany salda ...
SAPARD - programowanie i realizacja
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2005)
Podstawy prawne programu operacyjnego Sapard w Polsce. Struktura organizacyjna obsługi Sapardu. Realizacja programu w poszczególnych działaniach. Finansowanie programu Sapard.
Wpływ integracji z Unią Europejską na polską gospodarkę żywnościową
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2008)
Wpływ integracji z UE na warunki prowadzenia działalności gospodarczej w rolnictwie, obrocie i przetwórstwie rolno-spożywczym. Analiza i model rozwoju handlu zagranicznego produktami rolno-spożywczymi. Skala korzyści ...
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013 [Analiza zatwierdzonej wersji programu i pierwszych lat realizacji]
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2008)
Podstawy prawne programów rozwoju obszarów wiejskich wspieranych z budżetu UE. Wsparcie Polski środkami unijnymi na tle wsparcia innych państw członkowskich. Polski PROW 2013 jako instrument długookresowej strategii rozwoju ...
Uwarunkowania rozwoju małych i średnich przedsiębiorstw na obszarach wiejskich
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2008)
Polityka wspierania rozwoju msp w UE i w Polsce: podstawy prawne, fundusze strukturalne UE, formy finansowania, programy rozwoju na lata 2007-2013, polityka podatkowa. Poziom rozwoju społeczno-gospodarczego gmin a rozwój ...
Wyniki ekonomiczne polskiego rolnictwa w ujęciu europejskim i regionalnym
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2006)
Metodologia sporządzania rachunków ekonomicznych dla rolnictwa. Zróżnicowanie ekonomiczne gospodarstw rolnych w wybranych państwach i regionach UE - rachunek nakładów i efektów. Doświadczenia Austrii w sporządzaniu rachunków ...
Stan polskiej gospodarki żywnosciowej po przystapieniu do Unii Europejskiej. Raport 3
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2006)
Makroekonomiczne i rynkowe uwarunkowania rozwoju gospodarki żywnościowej. Popyt na żywność i inne produkty przetwórstwa rolnego. Tendencje rozwojowe rolnictwa i przemysłu spożywczego. Stan ekonomiczny rolnictwa i przemysłu ...
Ocena konkurencyjności polskich producentów żywności
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2005)
Wyniki handlu zagranicznego produktami rolno-spożywczymi po akcesji z UE. Rola wymiany zagranicznej w sprzedaży podstawowych działów produkcji rolniczej i poszczególnych branż przemysłu spożywczego. Stan przewag cenowych.
Wspólnotowe zasady ewaluacji oraz ocena oddziaływania programów rolnych w okresie 2004-2008
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2008)
Wspólnotowe zasady oceny programów wsparcia wsi i rolnictwa realizowanych w okresie programowania 2000-2006. Zmiany w rozporządzeniach dotyczących wdrażania działań PROW 2004-2006 a realizacja tego programu. Ocena efektów ...