Szukaj
Wyświetlanie pozycji 1-10 z 78
Food economy and rural areas in Poland - structural changes and effectiveness of public policy
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2014)
Pojęcie nieprawidłowości w funkcjonowaniu rynku. Rozwój gospodarczy i zmiany strukturalne w rolnictwie. Zmiany strukturalne w sektorze rolno-spożywczym w okresie członkostwa Polski w UE. Analiza instrumentów WPR mających ...
Ekonomiczne, społeczne i instytucjonalne czynniki wzrostu w sektorze rolno-spożywczym w Europie
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2013)
Instytucjonalne ograniczenia wzrostu i rozwoju polskich gospodarstw rolnych. Rosyjski sektor rolny i Światowa Organizacja Handlu: zalety i wady. Renta polityczna i ekonomiczna jako źródło dochodu producenta rolnego. Analiza ...
Analiza uwarunkowań i wyzwań rozwoju sektora rolno-żywnościowego w Polsce na tle tendencji światowych (Synteza)
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2014)
Wyzwania dla sektora rolnego we współczesnym świecie. Nowe równowagi produkcyjne polskiego rolnictwa na tle tendencji światowych. Zmiany w systemie wsparcia rolnictwa i jego otoczeniu makroekonomicznym. Czynniki instytucjonalne ...
Kierunki rozwoju rolnictwa i polityk rolnych - wyzwania przyszłości (Synteza)
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2014)
Zmiany w systemie wsparcia rolnictwa i jego makroekonomicznym otoczeniu w wysoko rozwiniętych krajach OECD w długim okresie (1990-2012). Zmiany priorytetów i paradygmatów zachodzące w ramach strategii rozwojowych sektora ...
Z badań nad rolnictwem społecznie zrównoważonym (31)
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2015)
Przesłanki i uwarunkowania zrównoważonego rozwoju rolnictwa i obszarów wiejskich. Szanse i zagrożenia zrównoważonego rozwoju gospodarstw rolnych. Wpływ WPR 2014-2020 na zrównoważenie polskiego rolnictwa.
Ewolucja rynku zbożowego i jej wpływ na proces transmisji cen
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2006)
Zmiana rynkowych uwarunkowań produkcji i przetwórstwa zbóż. Zmiany krajowej podaży zbóż i ich przetworów. Zmiany w handlu zagranicznym zbożami i ich przetworami. Zmiany podmiotowej struktury produkcji zbóż. Rozwój systemu ...
Przemiany strukturalne wsi i rolnictwa w wybranych krajach europejskich
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2009)
WPR a zróżnicowanie regionalne polskiego rolnictwa. Zmiany strukturalne na obszarach wiejskich i w rolnictwie Czech. Zmiany strukturalne w gospodarce żywnościowej i na obszarach wiejskich na Węgrzech. Różnice regionalne w ...
Subsydia a ekonomika, finanse i dochody gospodarstw rolniczych (1)
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2015)
Mechanizmy i skutki subsydiów rolnych - ujęcie teoretyczne. Wpływ reform WPR na zmienność dochodów i ryzyko dochodowe indywidualnych gospodarstw rolniczych. Zarządzanie wartością i ocena sytuacji finansowej - wybrane ...
Mechanizmy i impulsy fiskalne oddziałujące na rozwój wsi i rolnictwa (1)
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2015)
Instrumenty polityki krajowej i UE oddziałujące na rozwój obszarów wiejskich i rolnictwa. Instrumenty WPR. Instrumenty krajowej polityki rolnej oddziałujące na rozwój wsi i rolnictwa. Mnożniki fiskalne. Finansowanie zwrotne ...
Budowa kapitału społecznego na wsi na przykładzie rozwoju programu Leader
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2009)
Ewolucja WPR w kierunku polityki rozwoju wsi. Zmiany w charakterze rozwoju obszarów wiejskich w Polsce. Metoda oraz założenia programu Leader. Charakterystyka realizowanych operacji i ich beneficjentów. Poziom kapitału ...