Szukaj
Wyświetlanie pozycji 1-10 z 14
Identyfikacja procesów wzrostowych w sektorze rolno-spożywczym
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2015)
Celem pracy jest pokazanie w syntetyczny i sygnalny sposób wybranych relacji ekonomiczno-produkcyjnych istotnych dla wzrostu gospodarczego w sektorze rolno-spożywczym. Jest to pewna synteza wstępnego etapu badań.
Polski sektor żywnościowy w pierwszych latach członkostwa (Synteza)
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2010)
Wpływ integracji z UE na rolnictwo: wyniki produkcyjne, relacje czynników wytwórczych i produktywność, dochody, przemiany strukturalne. Przemysł spożywczy w procesie integracji z UE: przyspieszenie rozwoju, poprawa ...
Expectation and challenges for Food Sector from the EU enlargements perspective
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2011)
WPR - nowe wyzwania w kontekście globalnym. Rozwój serbskiego sektora żywnościowego przed integracją z UE. Wyzwania przed macedońskim sektorem mleka krowiego w obliczu rynku UE. Perspektywa stosowania międzynarodowych ...
Wpływ integracji z Unią Europejską na polską gospodarkę żywnościową
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2008)
Wpływ integracji z UE na warunki prowadzenia działalności gospodarczej w rolnictwie, obrocie i przetwórstwie rolno-spożywczym. Analiza i model rozwoju handlu zagranicznego produktami rolno-spożywczymi. Skala korzyści ...
Struktury rynku i kierunki ich zmian w łańcuchu marketingowym żywności w Polsce i na świecie
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2015)
Struktury rynkowe. Łańcuch marketingowy żywności. Sektor nakładów do produkcji rolniczej. Rolnictwo. Przemysł spożywczy. Handel zagraniczny.
State of the Polish food economy sector after Poland's EU accessision. Report 4
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2008)
Makroekonomiczne i rynkowe tło rozwoju gospodarki żywnościowej. Popyt na żywność i produkty przetworzone. Tendencje rozwoju rolnictwa i przemysłu spożywczego. Wyniki i sytuacja ekonomiczno-finansowa rolnictwa i gospodarki ...
Wsparcie publiczne i konkurencyjność polskiej gospodarki żywnościowej
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2014)
Państwo i system regulacji w gospodarce i rolnictwie. Poziom i struktura wsparcia rolnictwa UE na tle innych krajów i ugrupowań. Ocena funkcjonowania instrumentów WPR w UE i w Polsce. Cele i instrumenty WPR w Polsce w ...
Przemiany strukturalne wsi i rolnictwa w wybranych krajach europejskich
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2009)
WPR a zróżnicowanie regionalne polskiego rolnictwa. Zmiany strukturalne na obszarach wiejskich i w rolnictwie Czech. Zmiany strukturalne w gospodarce żywnościowej i na obszarach wiejskich na Węgrzech. Różnice regionalne w ...
Wybrane problemy konkurencyjności sektora rolno-spożywczego w Polsce i Unii Europejskiej
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2014)
Czynniki determinujące potencjał konkurencyjny. Ujęcie makro, mezo i mikroekonomiczne problematyki konkurencyjności. Wzajemne powiązania czynników potencjału konkurencyjnego na poziomie makro, mezo i mikro. Klasyfikacja ...
Wyzwania i ograniczenia długookresowego rozwoju rolnictwa i obszarów wiejskich w Polsce
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2012)
Uwarunkowania globalne rolnictwa, przemysłu spożywczego i obszarów wiejskich. Dysproporcje w rozwoju polskiej gospodarki żywnościowej i obszarów wiejskich na tle krajów UE. Analiza obszarów wiejskich. Długookresowy rozwój ...