Czynniki determinujące ryzyko niedożywienia osób starszych ze środowiska wiejskiego
Abstract
Wstęp. Ryzyko niedożywienia wzrasta wraz z wiekiem
i według danych epidemiologicznych, dotyczy około
5–10% populacji ludzi starszych. Wczesne rozpoznanie
oraz leczenie niedożywienia w grupie osób starszych może
zapobiec ich hospitalizacji, ograniczyć liczbę powikłań,
zmniejszyć śmiertelność, a także poprawić jakość życia.
Celem prezentowanej pracy była ocena zwyczajów żywieniowych
oraz ocena czynników determinujących ryzyko
niedożywienia wśród starszych mieszkańców wsi.
Ponadto, prowadzone badania miały na celu zbadanie
wpływu niedożywienia na poziom jakości życia uwarunkowanej
stanem zdrowia badanych seniorów. Materiał
i metody. Grupę badanych stanowiły 203 osoby w wieku
65 lat i powyżej, mieszkające na obszarach wiejskich. Ryzyko
niedożywienia oceniono za pomocą skali NSI Determine
Checklist. Analizę zebranego materiału wykonano
z wykorzystaniem pakietu statystycznego IBM SPSS 19
dla Windows. Wyniki. Większość badanej grupy stanowiły
kobiety (61,6%). Wysokie i średnie ryzyko niedożywienia
dotyczyło odpowiednio 42,2% i 33,2% respondentów
i było silnie uwarunkowane płcią żeńską, niskim
poziomem wykształcenia oraz złą sytuacją materialną.
Wnioski. Determinantami ryzyka niedożywienia osób
starszych mieszkających na obszarach wiejskich była: płeć,
poziom wykształcenia oraz sytuacja materialna. Ponadto,
osoby z grupy średniego i wysokiego poziomu niedożywienia,
istotnie gorzej oceniały swoją jakość życia uwarunkowaną
stanem zdrowia.
Collections
- Artykuły / Articles [15292]