Pokaż uproszczony rekord

dc.contributor.authorChudy, Sylwia
dc.contributor.authorMakowska, Agnieszka
dc.date.accessioned2015-05-18T08:54:24Z
dc.date.available2015-05-18T08:54:24Z
dc.date.issued2015
dc.identifier.citationSylwia Chudy, Agnieszka Makowska, (2014), Twaróg i ser smażony – wczoraj i dziś. Zeszyty Wiejskie, zeszyt 20, 167-175pl_PL
dc.identifier.issn1506 - 6541
dc.identifier.urihttps://depot.ceon.pl/handle/123456789/6770
dc.description.abstractZarówno twaróg jak i ser smażony wytwarzany zgodnie przekazywaną z pokolenia na pokolenie recepturą, cieszy się w Polsce ogromnym popytem. Z roku na rok przybywa konsumentów tych produktów także poza granicami kraju, głównie w Niemczech. Początki przerobu mleka na ziemiach polskich datuje się już na początek VI w.p.n.e. Pierwszym produktem pochodzącym z przerobu mleka był twaróg. W XVIII wieku rolnicy pochodzących z obszaru Niemiec i Holandii zapoczątkowali w Wielkopolsce smażenie dojrzałego twarogu. Analizując dane produkcji twarogu można stwierdzić, że od roku 1945 do 2013 przemysłowa produkcja rosła (z wyjątkiem załamania po 1990), a eksport twarogów zapoczątkowany 1958 roku trwa do dziś. Pierwsze wzmianki na temat przemysłowej produkcji sera smażonego dotyczą roku 1961 i odnajdujemy je w czasopiśmie „Przegląd Mleczarski” z roku 1971. Dla ocalenia od zapomnienia polskiego dziedzictwa kulinarnego powstała na stronie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi lista produktów tradycyjnych. Znajduje się na niej 66 produktów mlecznych w tym kilkanaście twarogów i 5 serów smażonych (w województwach: wielkopolskim, opolskim, śląskim, pomorskim i podkarpackim). Kultywowanie kulinarnych tradycji pozwalana na zachowanie polskiej tożsamości i odnalezienie się w czasie wszechobecnej globalizacji.pl_PL
dc.language.isoplpl_PL
dc.publisherUniwersytet Łódzki, Interdyscyplinarny Zespół Badania Wsipl_PL
dc.rightsCreative Commons Uznanie autorstwa 3.0 Polska
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by/3.0/pl/legalcode
dc.subjectkonsumpcjapl_PL
dc.subjectprodukcjapl_PL
dc.subjectser smażonypl_PL
dc.subjecttwarógpl_PL
dc.subjectkulinarne dziedzictwopl_PL
dc.titleTwaróg i ser smażony – wczoraj i dziśpl_PL
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/articlepl_PL
dc.contributor.organizationUniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniupl_PL
dc.description.epersonSylwia Chudy
dc.rights.DELETETHISFIELDinfo:eu-repo/semantics/openAccess


Pliki tej pozycji

Thumbnail

Pozycja umieszczona jest w następujących kolekcjach

Pokaż uproszczony rekord

Creative Commons Uznanie autorstwa 3.0 Polska
Poza zaznaczonymi wyjątkami, licencja tej pozycji opisana jest jako Creative Commons Uznanie autorstwa 3.0 Polska