dc.contributor.author | Chudy, Sylwia | |
dc.contributor.author | Makowska, Agnieszka | |
dc.date.accessioned | 2015-05-18T08:54:24Z | |
dc.date.available | 2015-05-18T08:54:24Z | |
dc.date.issued | 2015 | |
dc.identifier.citation | Sylwia Chudy, Agnieszka Makowska, (2014), Twaróg i ser smażony – wczoraj i dziś. Zeszyty Wiejskie, zeszyt 20, 167-175 | pl_PL |
dc.identifier.issn | 1506 - 6541 | |
dc.identifier.uri | https://depot.ceon.pl/handle/123456789/6770 | |
dc.description.abstract | Zarówno twaróg jak i ser smażony wytwarzany zgodnie przekazywaną z pokolenia na pokolenie recepturą, cieszy się w Polsce ogromnym popytem. Z roku na rok przybywa konsumentów tych produktów także poza granicami kraju, głównie w Niemczech. Początki przerobu mleka na ziemiach polskich datuje się już na początek VI w.p.n.e. Pierwszym produktem pochodzącym z przerobu mleka był twaróg. W XVIII wieku rolnicy pochodzących z obszaru Niemiec i Holandii zapoczątkowali w Wielkopolsce smażenie dojrzałego twarogu. Analizując dane produkcji twarogu można stwierdzić, że od roku 1945 do 2013 przemysłowa produkcja rosła (z wyjątkiem załamania po 1990), a eksport twarogów zapoczątkowany 1958 roku trwa do dziś. Pierwsze wzmianki na temat przemysłowej produkcji sera smażonego dotyczą roku 1961 i odnajdujemy je w czasopiśmie „Przegląd Mleczarski” z roku 1971. Dla ocalenia od zapomnienia polskiego dziedzictwa kulinarnego powstała na stronie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi lista produktów tradycyjnych. Znajduje się na niej 66 produktów mlecznych w tym kilkanaście twarogów i 5 serów smażonych (w województwach: wielkopolskim, opolskim, śląskim, pomorskim i podkarpackim). Kultywowanie kulinarnych tradycji pozwalana na zachowanie polskiej tożsamości i odnalezienie się w czasie wszechobecnej globalizacji. | pl_PL |
dc.language.iso | pl | pl_PL |
dc.publisher | Uniwersytet Łódzki, Interdyscyplinarny Zespół Badania Wsi | pl_PL |
dc.rights | Creative Commons Uznanie autorstwa 3.0 Polska | |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by/3.0/pl/legalcode | |
dc.subject | konsumpcja | pl_PL |
dc.subject | produkcja | pl_PL |
dc.subject | ser smażony | pl_PL |
dc.subject | twaróg | pl_PL |
dc.subject | kulinarne dziedzictwo | pl_PL |
dc.title | Twaróg i ser smażony – wczoraj i dziś | pl_PL |
dc.type | info:eu-repo/semantics/article | pl_PL |
dc.contributor.organization | Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu | pl_PL |
dc.description.eperson | Sylwia Chudy | |
dc.rights.DELETETHISFIELD | info:eu-repo/semantics/openAccess | |