Zagrożenie upadłością przedsiębiorstw przemysłu spożywczego w Polsce - na przykładzie spółek z indexu WIG-Spożywczy
Streszczenie
Streszczenie: Artykuł przedstawia ewaluację zagrożenia upadłością przedsiębiorstw przemysłu spo-
żywczego, notowanych na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie. Głównym celem badań
było wyłonienie przedsiębiorstw zagrożonych upadłością spośród wszystkich przedsiębiorstw wybranych
do analizy. Realizacji powyższego zamierzenia badawczego posłużyły wybrane modele analizy
dyskryminacyjnej. Obliczenia zostały dokonane na podstawie wyników finansowych wyselekcjonowanych
spółek za rok 2012. Przeprowadzona analiza pozwoliła sformułować następujące wnioski: przetwórstwo
przemysłowe rozpatrywane jako całość, nie jest wolne od problemu upadłości; 3 spośród 25
wyselekcjonowanych przedsiębiorstw należałoby uznać za zagrożone upadłością; choć zazwyczaj to
brak płynności finansowej wymusza na przedsiębiorstwach ogłoszenie upadłości, to niska efektywność
gospodarowania posiadanym majątkiem jest tym czynnikiem, który spycha je na jej skraj.
Summary: Article presents evaluation of the risk of failure of the food producing companies listed on
Warsaw Stock Exchange. The main objective of this study was to identify companies that are at risk of
bankruptcy. In order to achieve this goal some discriminant models were chosen. The calculations
were made based on financial results published by the chosen companies for year 2012. Subjects of
the survey were group of 25 companies, listed on Warsaw Stock Exchange, creating WIG-Food Industry
Index. The analysis allowed to conclude that food industry (considered as a whole) is not free from
risk of failure. 3 out of 25 selected companies should be classified as in danger of failure. Even though
lack of liquidity is the factor that forces companies to declare bankruptcy, lack of efficiency of using
own assets is the factor that moves them on the brink of failure.
Kolekcje
- Artykuły / Articles [16126]