Źródła transferu wiedzy i technologii w przedsiębiorstwach przemysłu spożywczego
Streszczenie
Celem badawczym artykułu było rozpoznanie źródeł transferu wiedzy i technologii
w przedsiębiorstwach przemysłu spożywczego w latach 2007-2012. Zbadano wewnętrzne
źródła transferu wiedzy i technologii, rolę rynku zewnętrznego, źródeł komercyjnych
i sektora publicznego oraz ogólnych źródeł informacji. W przeprowadzonych badaniach wykorzystano
kwestionariusz ankiety i stwierdzono, że najważniejszymi źródłami transferu wiedzy
i technologii w badanych przedsiębiorstwach są: badania rynkowe, własny dział B+R,
współpraca z dostawcami i klientami oraz szkolenia zewnętrzne. Najmniej przydatne okazały
się: źródła pochodzące z przejmowanych przedsiębiorstw, współpraca z uniwersytetami
i ośrodkami badawczymi, benchmarking i wspólne wyjazdy The aim of this research article was to identify the sources of transfer of knowledge
and technologies possessed by enterprises in the food industry during the years 2007-2012.
Internal sources of knowledge and technology transfer were examined as well as the role of
the external market, commercial and public sectors and general sources of information. Over
the course of this research a survey was conducted using a questionnaire and results indicating
that the most important sources of knowledge and technology transfer in the surveyed
enterprises were: market research, own R & D department, cooperation with suppliers and
customers and external training. The least useful turned out to be: sources from acquired
companies, cooperation with universities or research centers, benchmarking, and field trips
Kolekcje
- Artykuły / Articles [16126]