Pokaż uproszczony rekord

dc.contributor.authorFirlej, Krzysztof
dc.date.accessioned2015-05-25T08:37:26Z
dc.date.available2015-05-25T08:37:26Z
dc.date.issued2014
dc.identifier.citationK. Firlej, Źródła transferu wiedzy i technologii w przedsiębiorstwach przemysłu spożywczego, Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, Wrocław 2014pl_PL
dc.identifier.isbn978-83-7695-458-5
dc.identifier.issn1899-3192
dc.identifier.urihttps://depot.ceon.pl/handle/123456789/6807
dc.descriptionPlease visit: http://krzysztoffirlej.pl/pl_PL
dc.description.abstractCelem badawczym artykułu było rozpoznanie źródeł transferu wiedzy i technologii w przedsiębiorstwach przemysłu spożywczego w latach 2007-2012. Zbadano wewnętrzne źródła transferu wiedzy i technologii, rolę rynku zewnętrznego, źródeł komercyjnych i sektora publicznego oraz ogólnych źródeł informacji. W przeprowadzonych badaniach wykorzystano kwestionariusz ankiety i stwierdzono, że najważniejszymi źródłami transferu wiedzy i technologii w badanych przedsiębiorstwach są: badania rynkowe, własny dział B+R, współpraca z dostawcami i klientami oraz szkolenia zewnętrzne. Najmniej przydatne okazały się: źródła pochodzące z przejmowanych przedsiębiorstw, współpraca z uniwersytetami i ośrodkami badawczymi, benchmarking i wspólne wyjazdypl_PL
dc.description.abstractThe aim of this research article was to identify the sources of transfer of knowledge and technologies possessed by enterprises in the food industry during the years 2007-2012. Internal sources of knowledge and technology transfer were examined as well as the role of the external market, commercial and public sectors and general sources of information. Over the course of this research a survey was conducted using a questionnaire and results indicating that the most important sources of knowledge and technology transfer in the surveyed enterprises were: market research, own R & D department, cooperation with suppliers and customers and external training. The least useful turned out to be: sources from acquired companies, cooperation with universities or research centers, benchmarking, and field tripsen
dc.publisherWydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiupl_PL
dc.rightsCreative Commons Uznanie autorstwa na tych samych warunkach 3.0 Polska
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/pl/legalcode
dc.subjectprzemysł spożywczypl_PL
dc.subjecttechnologiapl_PL
dc.subjectzarządzanie wiedząpl_PL
dc.subjectźródłopl_PL
dc.subjectfood industryen
dc.subjecttechnologyen
dc.subjectknowledge managementen
dc.subjectsourceen
dc.titleŹródła transferu wiedzy i technologii w przedsiębiorstwach przemysłu spożywczegopl_PL
dc.title.alternativeTransfer of knowledge and technologyin enterprises of the food industryen
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/articlepl_PL
dc.contributor.organizationUniwersytet Ekonomiczny w Krakowiepl_PL
dc.description.epersonKrzysztof Firlej
dc.rights.DELETETHISFIELDinfo:eu-repo/semantics/openAccess


Pliki tej pozycji

Thumbnail

Pozycja umieszczona jest w następujących kolekcjach

Pokaż uproszczony rekord

Creative Commons Uznanie autorstwa na tych samych warunkach 3.0 Polska
Poza zaznaczonymi wyjątkami, licencja tej pozycji opisana jest jako Creative Commons Uznanie autorstwa na tych samych warunkach 3.0 Polska