dc.contributor.author | Firlej, Krzysztof | |
dc.date.accessioned | 2015-05-25T08:49:16Z | |
dc.date.available | 2015-05-25T08:49:16Z | |
dc.date.issued | 2014 | |
dc.identifier.citation | K.Firlej, Cele i zakres innowacji w przedsiębiorstwach przemysłu spożywczego w Polsce, Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, Warszawa - Poznań - Lublin 2014. | pl_PL |
dc.identifier.issn | 1508-3535 | |
dc.identifier.uri | https://depot.ceon.pl/handle/123456789/6809 | |
dc.description | Please visit: http://krzysztoffirlej.pl/ | pl_PL |
dc.description.abstract | Celem pracy było objaśnienie koncepcji i efektów podejmowania działalności innowacyjnej
oraz rodzajów wdrażanych innowacji w przedsiębiorstwach przemysłu spożywczego. Zamiarem autora
było przedstawienie relacji założeń teoretycznych proponowanych w literaturze przedmiotu w stosunku do
osiągniętych wyników w badanych przedsiębiorstwach oraz dodatkowych efektów i korzyści wynikających
z ich zastosowania. Wykorzystano kwestionariusz ankiety, a okres badania obejmował lata 2006-2011.
Stwierdzono, że podstawowym rodzajem działalności innowacyjnej badanych przedsiębiorstw były innowacje
produktowe, a następnie zmiany w organizacji pracy i wdrażanie nowych procedur funkcjonowania.
Działania w większości dotyczyły innowacji wdrażanych na poziomie firmy. | pl_PL |
dc.description.abstract | Aim of this paper and research was to explain concepts and effects of innovative activities and types of
incorporated innovations in food industry companies. Author would like to present relationship between
theoretical assumptions proposed in the literature of subject and results achieved by the companies that were
investigated and additional effects and benefits that come from its implementation. In order to complete the
research the author used questionnaires, study period included years from 2006 to 2011. The author found
out that product innovation was the primary type of innovative activities in the investigated companies, then
changes in work organization and implementation of new operative procedures. Activities, in most concerned
innovations that were implemented on corporate level. | en |
dc.language.iso | pl | pl_PL |
dc.publisher | Stowarzyszenie Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu | pl_PL |
dc.rights | Creative Commons Uznanie autorstwa na tych samych warunkach 3.0 Polska | |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/pl/legalcode | |
dc.subject | przemysł spożywczy | pl_PL |
dc.subject | innowacje | pl_PL |
dc.subject | efekty | pl_PL |
dc.subject | cele | pl_PL |
dc.subject | food industry | en |
dc.subject | innovations | en |
dc.subject | effects | en |
dc.subject | aims | en |
dc.title | Cele i zakres innowacji w przedsiębiorstwach przemysłu spożywczego w Polsce | pl_PL |
dc.title.alternative | Aims and Range of Innovations in Food Industry Companies in Poland | en |
dc.type | info:eu-repo/semantics/article | pl_PL |
dc.contributor.organization | Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie | pl_PL |
dc.description.eperson | Krzysztof Firlej | |
dc.rights.DELETETHISFIELD | info:eu-repo/semantics/openAccess | |