Pokaż uproszczony rekord

dc.contributor.authorFirlej, Krzysztof
dc.date.accessioned2015-05-26T07:13:43Z
dc.date.available2015-05-26T07:13:43Z
dc.date.issued2011
dc.identifier.citationK.Firlej, Impact of management professionalization on competitiveness of agricultural and food companies, [in:] Contemporary Management Challenges in the Transition Period: The Perspectives of Poland and Spain, Cracov School of Business, Cracow University of Economics, Cracow 2011pl_PL
dc.identifier.isbn978-83-927903-7-2
dc.identifier.urihttps://depot.ceon.pl/handle/123456789/6825
dc.descriptionPlease visit: http://krzysztoffirlej.pl/; krzysztof.firlej@uek.krakow.plpl_PL
dc.description.abstractW przedstawionym artykule autor zastanawia się nad problemem wpływu stopnia profesjonalizacji zarządzania na konkurencyjność przedsiębiorstw przemysłu rolno – spożywczego należących do subindeksu WIG – Spożywczy Giełdy Papierów Wartościowych w Warszawie. Badanie realizacji poszczególnych funkcji zarządzania obrazuje aktualny ich zakres stosowania w tak specyficznych przedsiębiorstwach, których misja obejmuje nie tylko osiąganie doskonałych wyników finansowych, ale sprzyja zapewnieniu szeroko pojętego bezpieczeństwa żywnościowego. W artykule zbadano tezę, że profesjonalizacja funkcji zarządzania jest dla przedsiębiorstw działaniem zmierzającym do wykorzystania wszelkiego rodzaju pojawiających się możliwości i pożądanych tendencji oraz zapewniającym przetrwanie i rozwój. Starano się także wykazać, że profesjonalizacja zarządzania jest dla przedsiębiorstw rolno – spożywczych niezwykle istotnym zadaniem prowadzącym do koncentracji działań wspierających ich efektywność.pl_PL
dc.description.abstractAbstract: In the presented article the author reflects on the problems affecting the degree of professionalization of management on the competitiveness of the agri – food enterprises belonging to the subindex WIG – Food Stock Exchange in Warsaw. Examination of the various management functions reflects the current scope of such specific companies, whose mission includes not only the excellent results of the financial management, but helps to ensure broad-based food security. The author examines the thesis that professionalization is the management function for business activity which aims to use all kinds of opportunities and emerging trends in providing the desired survival and development. There has also been shown that the professionalization of management is very important task for food companies, leading to a concentration of activities in support of their effectiveness.pl_PL
dc.language.isoenpl_PL
dc.publisherCracov School of Business, Cracow University of Economicspl_PL
dc.rightsCreative Commons Uznanie autorstwa na tych samych warunkach 3.0 Polska
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/pl/legalcode
dc.subjectagribusinesspl_PL
dc.subjectagri-food industrypl_PL
dc.subjectcompetitivenesspl_PL
dc.subjectprofessionalization of managementpl_PL
dc.subjectrozwójpl_PL
dc.subjectprzedsiębiorstwa przemysłu spożywczegopl_PL
dc.subjectagrobiznespl_PL
dc.subjectfinanse spółekpl_PL
dc.subjectrolnictwopl_PL
dc.subjectkonkurencyjnośćpl_PL
dc.subjectwig spożywczypl_PL
dc.subjectagriculturepl_PL
dc.titleImpact of management professionalization on competitiveness of agricultural and food companiespl_PL
dc.title.alternativeWpływ profesjonalizacji zarządzania na konkurencyjność przedsiębiorstw rolno – spożywczychpl_PL
dc.title.alternativeContemporary Management Challenges in the Transition Period: The Perspectives of Poland and Spainpl_PL
dc.contributor.organizationUniwersytet Ekonomiczny w Krakowiepl_PL
dc.description.epersonKrzysztof Firlej
dc.rights.DELETETHISFIELDinfo:eu-repo/semantics/openAccess


Pliki tej pozycji

Thumbnail
Thumbnail

Pozycja umieszczona jest w następujących kolekcjach

Pokaż uproszczony rekord

Creative Commons Uznanie autorstwa na tych samych warunkach 3.0 Polska
Poza zaznaczonymi wyjątkami, licencja tej pozycji opisana jest jako Creative Commons Uznanie autorstwa na tych samych warunkach 3.0 Polska