Pokaż uproszczony rekord

dc.contributor.authorFirlej, Krzysztof
dc.date.accessioned2015-05-26T18:13:34Z
dc.date.available2015-05-26T18:13:34Z
dc.date.issued2008
dc.identifier.citationK.Firlej, Kwalitatywne determinanty konkurencyjności spółek z indeksu WIG-Spożywczy, Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, T. 10, z.1, Warszawa-Poznań-Lublin 2008pl_PL
dc.identifier.issn1508-3535
dc.identifier.urihttps://depot.ceon.pl/handle/123456789/6838
dc.descriptionPlease visit: http://krzysztoffirlej.pl/;pl_PL
dc.description.abstractThe main aim of this paper is to present the most WIG-food important determinants of industry companies competitiveness, guoted at Warsaw Stock Exchange index. The determinants presented are believed to be main causative agents of the changes taking place in many dimensions of economic life and their influence is believed to be noticeable and essentially justified. The most important determinants of competitiveness are: the demand on food, the state and level of human capital, the financing and crediting of development and the surcharges from European Union budget and central budget, the prices on agricultural resources and food products in Poland and in the world, milk quotas and their consequences for Poland, investments of agricultural producers and the influence of product quality on its competitiveness. The exact identification, notion and overcome of these determinants during the current companies functioning can allow for modern development of Polish food industry.en
dc.description.abstractW artykule zaprezentowano kwalitatywne determinanty konkurencyjności spółek z indeksu WIG-Spożywczy, których uwzględnienie i przezwyciężenie w bieżącym funkcjonowaniu spółek niewątpliwie przyczyni się do nowoczesnego rozwoju polskiego przemysłu spożywczego. Szybki wzrost eksportu polskich produktów rolno-spożywczych zachęca przedsiębiorstwa branży spożywczej do coraz większych inwestycji dla zdobycia lepszej pozycji konkurencyjnej, nie tylko na krajowym, ale również międzynarodowym rynku.pl_PL
dc.language.isoplpl_PL
dc.publisherStowarzyszenie Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesupl_PL
dc.rightsCreative Commons Uznanie autorstwa na tych samych warunkach 3.0 Polska
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/pl/legalcode
dc.subjectagrobiznespl_PL
dc.subjectrolnictwopl_PL
dc.subjectrynek kapitałowypl_PL
dc.subjectprzemysł spożywczypl_PL
dc.subjectagribusinesspl_PL
dc.subjectagriculturepl_PL
dc.subjectcapital marketpl_PL
dc.subjectcompetitivenesspl_PL
dc.subjectfood industrypl_PL
dc.subjectkonkurencyjnośćpl_PL
dc.titleKwalitatywne determinanty konkurencyjności spółek z indeksu WIG-Spożywczypl_PL
dc.title.alternativeQualitative Determinants of Companies From Wig-Food Indexpl_PL
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/articlepl_PL
dc.contributor.organizationUniwersytet Ekonomiczny w Krakowiepl_PL
dc.description.epersonKrzysztof Firlej
dc.rights.DELETETHISFIELDinfo:eu-repo/semantics/openAccess


Pliki tej pozycji

Thumbnail

Pozycja umieszczona jest w następujących kolekcjach

Pokaż uproszczony rekord

Creative Commons Uznanie autorstwa na tych samych warunkach 3.0 Polska
Poza zaznaczonymi wyjątkami, licencja tej pozycji opisana jest jako Creative Commons Uznanie autorstwa na tych samych warunkach 3.0 Polska