Pokaż uproszczony rekord

dc.contributor.authorFirlej, Krzysztof
dc.date.accessioned2015-06-01T09:00:50Z
dc.date.available2015-06-01T09:00:50Z
dc.date.issued2011
dc.identifier.citationK.Firlej, IMPACT OF GLOBALIZATION ON THE OPERATION OF ENTERPRISES OF WIG – FOOD Index, Univerzita Hradec Kralove, Hradec Kralove 2011pl_PL
dc.identifier.isbn978-80-7435-101-3
dc.identifier.urihttps://depot.ceon.pl/handle/123456789/6854
dc.descriptionPlease visit: http://krzysztoffirlej.pl/;pl_PL
dc.description.abstractMacroeconomic factors and micro-current operation is always limited and companies have had a significant impact on their development. These conditions can be treated as a source of competitive advantages in the food industry enterprises, the identification and consideration of the current operations of the companies that belong to the WIG – Food Index. The present study demonstrated that in building a comprehensive instrumentation for the management of companies should take into account many aspects resulting from these factors. It was found that a wide range of instruments used to raise the competitiveness of companies in the food industry helps their positioning in the huge EU market and may diminish the negative influences of both a macro and micro economic levels.pl_PL
dc.description.abstractCzynniki o charakterze makroekonomicznym i mikroekonomicznym zawsze ograniczały bieżące funkcjonowanie przedsiębiorstw i miały istotny wpływ na ich rozwój. Uwarunkowania te można traktować jako źródła przewag konkurencyjnych w przedsiębiorstwach branży spożywczej, których identyfikację i uwzględnianie w bieżącej działalności stosują spółki należących do indeksu WIG – Spożywczy. W przeprowadzonych badaniach dowiedziono, że przy budowaniu całościowego instrumentarium dla zarządzania przedsiębiorstw należy uwzględnić wiele aspektów, które są wynikiem działania tych czynników. Stwierdzono, że szeroki wachlarz instrumentów wykorzystywanych w celu podniesienia konkurencyjności firm przemysłu spożywczego pomaga w ich pozycjonowaniu na ogromnym rynku unijnym i może niwelować negatywne oddziaływanie czynników zarówno o charakterze makro, jak i mikroekonomicznym.pl_PL
dc.language.isoenpl_PL
dc.publisherUniverzita Hradec Kralovepl_PL
dc.rightsCreative Commons Uznanie autorstwa na tych samych warunkach 3.0 Polska
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/pl/legalcode
dc.subjectprzemysł spożywczypl_PL
dc.subjectprzedsiębiorstwopl_PL
dc.subjectglobalizacjapl_PL
dc.subjectfood industrypl_PL
dc.subjectbusinesspl_PL
dc.subjectglobalizationpl_PL
dc.titleImpact of Globalization on the Operation of Enterprises of WIG-Food Indexen
dc.title.alternativeWpływ globalizacji na pozycję przedsiębiorstw przemysłu spożywczegopl_PL
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/articlepl_PL
dc.contributor.organizationUniwersytet Ekonomiczny w Krakowiepl_PL
dc.description.epersonKrzysztof Firlej
dc.rights.DELETETHISFIELDinfo:eu-repo/semantics/openAccess


Pliki tej pozycji

Thumbnail
Thumbnail

Pozycja umieszczona jest w następujących kolekcjach

Pokaż uproszczony rekord

Creative Commons Uznanie autorstwa na tych samych warunkach 3.0 Polska
Poza zaznaczonymi wyjątkami, licencja tej pozycji opisana jest jako Creative Commons Uznanie autorstwa na tych samych warunkach 3.0 Polska