dc.contributor.author | Firlej, Krzysztof | |
dc.date.accessioned | 2015-06-01T09:04:09Z | |
dc.date.available | 2015-06-01T09:04:09Z | |
dc.date.issued | 2008 | |
dc.identifier.citation | K.Firlej, Stymulanty konkurencyjności w zarządzaniu spółkami z indeksu WIG-Spożywczy [w:] Uwarunkowania rynkowe konkurencyjności przedsiębiorstw (red.) A. Birski, Uniwerstet Warmińsko-Mazurski, Olsztyn 2008, s.141-149. | pl_PL |
dc.identifier.isbn | 978-83-89112-24-8 | |
dc.identifier.uri | https://depot.ceon.pl/handle/123456789/6856 | |
dc.description | Please visit:
http://krzysztoffirlej.pl/ | pl_PL |
dc.description.abstract | W artykule zaprezentowano problematykę stymulant konkurencyjności w zarządzaniu spółkami z indeksu WIG – Spożywczy. W części teoretycznej podjęto próbę zdefiniowania konkurencyjności przedsiębiorstw we współczesnej gospodarce rynkowej przez pryzmat dotychczas skonstruowanych definicji z tego zakresu. Następnie opisano metodykę przeprowadzonych badań, której celem było kompleksowe zaprezentowanie aktualnego stanu funkcjonowania przedsiębiorstw przemysłu spożywczego i przeanalizowanie wpływu kluczowych czynników warunkujących ich zarządzanie i rozwój. Badaniu zostały poddane spółki należące do sektora spożywczego Warszawskiej Giełdy papierów Wartościowych należące do indeksu WIG – Spożywczy. W części dotyczącej prezentacji wyników badań przedstawiono stymulanty konkurencyjności spółek należących do indeksu WIG – Spożywczy, do których zaliczono: informatyczne wspomaganie zarządzania organizacjami, właściwie zarządzanie kapitałem intelektualnym spółek, zmiany dotyczące działań zarządów przedsiębiorstw będących wynikiem zachodzących przekształceń kompetencyjnych i intelektualnych oraz odpowiedzialność i etykę – czyli społeczną odpowiedzialność organizacji i zachowania jej etycznych aspektów działalności. Opracowanie zakończone jest syntetycznym ujęciem wniosków i zaleceń z przeprowadzonych badań. | pl_PL |
dc.language.iso | pl | pl_PL |
dc.publisher | Uniwerstet Warmińsko-Mazurski | pl_PL |
dc.rights | Creative Commons Uznanie autorstwa na tych samych warunkach 3.0 Polska | |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/pl/legalcode | |
dc.subject | przemysł spożywczy | pl_PL |
dc.subject | zarządzanie | pl_PL |
dc.subject | konkurencyjność | pl_PL |
dc.title | Stymulanty konkurencyjności w zarządzaniu spółkami z indeksu WIG-Spożywczy | pl_PL |
dc.title.alternative | Uwarunkowania rynkowe konkurencyjności przedsiębiorstw | pl_PL |
dc.type | info:eu-repo/semantics/article | pl_PL |
dc.contributor.organization | Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie | pl_PL |
dc.description.eperson | Krzysztof Firlej | |
dc.rights.DELETETHISFIELD | info:eu-repo/semantics/openAccess | |