Pokaż uproszczony rekord

dc.contributor.authorFirlej, Krzysztof
dc.date.accessioned2015-06-01T11:13:48Z
dc.date.available2015-06-01T11:13:48Z
dc.date.issued2013
dc.identifier.citationK.Firlej, Model biznesu w zarządzaniu przedsiębiorstwem spożywczym, "Przedsiębiorczość i Zarządzanie", Wydawnictwo Społecznej Akademii Nauk, Tom XIV, Zeszyt 13, Cz.II. s.27-40.pl_PL
dc.identifier.urihttps://depot.ceon.pl/handle/123456789/6857
dc.descriptionPlease visit: http://krzysztoffirlej.pl/; krzysztof.firlej@uek.krakow.plpl_PL
dc.description.abstractW dobie globalizacji permanentnie poszukuje się właściwej formy prowadzenia działalności gospodarczej, którą od kilku dekad nazywamy modelem biznesu. Głównym celem, a zarazem problemem niniejszego opracowania była weryfikacja tezy, że profesjonalnie przygotowany model biznesu i określenie etapów jego wdrażania w przedsiębiorstwach przemysłu spożywczego, jest niezbędnym instrumentem wzmacniającym ich rozwój i przyczynia się do podnoszenia jego konkurencyjności na rynkach międzynarodowych. Modelowa konceptualizacja działań i skonstruowanie optymalnego modelu biznesu ma służyć osiąganiu celów przez przedsiębiorstwa przemysłu spożywczego, które drugą dekadę rozpoczęły pasmem sukcesów na rynkach międzynarodowych, na co wskazują ich wyniki ekonomiczne. Opracowanie ma służyć zaprezentowaniu nowoczesnej konstrukcji działań przedsiębiorstw przemysłu spożywczego, którą popularnie w literaturze przedmiotu określa się modelem biznesu, w kontekście nowoczesnego podejścia do zarządzania i zachęca do osiągania korzyści wynikające ze stosowania tej koncepcji. W opracowaniu podparto się kwerendą źródłową literatury polskiej i zagranicznej w obszarze badanej problematyki.pl_PL
dc.description.abstractIn the era of globalization enterprises are permanently looking for the right kind of business, which for several decades is called “business model”. The main goal, and also the problem of this study, was to verify the claim that professionally prepared business model and determined stages of its implementation in enterprises of the food industry, is an indispensable instrument for the enhancement of their development and helps to improve their competitiveness in international markets. Model of conceptualization activities and construct of the optimal business model is aimed at achieving the objectives of the food industry, which started the second decade of success stories in international markets, as indicated by their economic performance. The study is aimed at presenting modern design of activities in enterprises of the food industry, which is commonly in the literature referred to as “business model”, in the context of a modern approach to management and achieving the benefits of this concept. The paper propped a source query of Polish and foreign literature in the area of the studied subject.pl_PL
dc.language.isoplpl_PL
dc.publisherWydawnictwo Społecznej Akademii Naukpl_PL
dc.rightsCreative Commons Uznanie autorstwa na tych samych warunkach 3.0 Polska
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/pl/legalcode
dc.subjectfood industrypl_PL
dc.subjectmanagementpl_PL
dc.subjectbusiness modelpl_PL
dc.subjectprzemysł spożywczypl_PL
dc.subjectzarządzaniepl_PL
dc.subjectmodel biznesupl_PL
dc.titleModel biznesu w zarządzaniu przedsiębiorstwem spożywczympl_PL
dc.title.alternativeBusiness model in the management of food enterprisepl_PL
dc.title.alternativeModele biznesowe (red. B. Kożuch)pl_PL
dc.contributor.organizationUniwersytet Ekonomiczny w Krakowiepl_PL
dc.description.epersonKrzysztof Firlej
dc.rights.DELETETHISFIELDinfo:eu-repo/semantics/openAccess


Pliki tej pozycji

Thumbnail

Pozycja umieszczona jest w następujących kolekcjach

Pokaż uproszczony rekord

Creative Commons Uznanie autorstwa na tych samych warunkach 3.0 Polska
Poza zaznaczonymi wyjątkami, licencja tej pozycji opisana jest jako Creative Commons Uznanie autorstwa na tych samych warunkach 3.0 Polska