dc.contributor.author | Firlej, Krzysztof | |
dc.date.accessioned | 2015-06-09T20:40:22Z | |
dc.date.available | 2015-06-09T20:40:22Z | |
dc.date.issued | 2008 | |
dc.identifier.citation | K. Firlej, Zarządzanie wiedzą warunkiem rozwoju przedsiębiorstw przemysłu spożywczego [w:] Zarządzanie organizacjami w gospodarce opartej na wiedzy. Zasobowe podstawy funkcjonowania i rozwoju oragnizacji. Praca zbiorowa. Pod red. A. Glińskiej-Neweś. Toruń : Towarzystwo Naukowe Organizacji i Kierownictwa. Stowarzyszenie Wyższej Użyteczności "Dom Organizatora", 2008, s. 57-69. | pl_PL |
dc.identifier.isbn | 978-83-7285-403-2 | |
dc.identifier.uri | https://depot.ceon.pl/handle/123456789/6948 | |
dc.description | Please visit:
www.krzysztoffirlej.pl | pl_PL |
dc.description.abstract | Menedżerowie przedsiębiorstw przemysłu spożywczego często zastanawiają się w jaki sposób zarządzać wiedzą i innowacjami, tak aby jego możliwości wykorzystać optymalnie, jak również tworzyć właściwe warunki dla jego rozwoju. Realizacji tych zamierzeń może sprzyjać właściwe wykorzystanie posiadanej wiedzy, która umożliwi wskazanie i wprowadzanie nie-zbędnych innowacji, prowadzących w długim okresie do stabilnego rozwoju. Ogólnie uważa się, że wiedza jest podstawową potrzebą i zdolnością człowieka wyróżniającą go spośród innych jednostek, pozwalającą budować i interpretować otoczenie, zmniejszać niepewność, kształtować i wyrażać stosunek do otaczającej rzeczywistości . W doktrynie nauk ekonomicznych podkreśla się rosnące znaczenie informacji i wiedzy dla rozwoju cywilizacyjnego. Celem przeprowadzonych badań było przedstawienie w jaki sposób zasoby wiedzy w przedsiębiorstwach spożywczych mogą wpływać na ich rozwój, jak wykorzystuje się ją w zarządzaniu jednostką, czy prawidłowe jest zarządzanie posiadanymi jej zasobami oraz czy wykorzystuje się ją w kategoriach konsultingowych. W badaniach założono uchwycenie roli zasobów wiedzy, jako głównego czynnika wpływającego na rozwój przedsiębiorstw. Ponadto wyznaczono pozostałe czynniki wpływające na konkurencyjność i bezpośrednio związane z posiadanymi zasobami wiedzy, za które autor uznał: redukcję kosztów, wzrost poziomu innowacyjności produktów i usług, wzrost wydajności, poprawę relacji z klientem, rozwój kapitału ludzkiego, społeczną odpowiedzialność organizacji oraz zachowanie jej etycznych aspektów działalności. | pl_PL |
dc.language.iso | pl | pl_PL |
dc.publisher | Towarzystwo Naukowe Organizacji i Kierownictwa. Stowarzyszenie Wyższej Użyteczności "Dom Organizatora" | pl_PL |
dc.rights | Creative Commons Uznanie autorstwa na tych samych warunkach 3.0 Polska | |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/pl/legalcode | |
dc.subject | gow | pl_PL |
dc.subject | zarządzanie wiedzą | pl_PL |
dc.subject | przemysł spożywczy | pl_PL |
dc.subject | zarządzanie | pl_PL |
dc.subject | wiedza | pl_PL |
dc.title | Zarządzanie wiedzą warunkiem rozwoju przedsiębiorstw przemysłu spożywczego | pl_PL |
dc.title.alternative | Zarządzanie organizacjami w gospodarce opartej na wiedzy. Zasobowe podstawy funkcjonowania i rozwoju oragnizacji | pl_PL |
dc.type | info:eu-repo/semantics/article | pl_PL |
dc.contributor.organization | Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie | pl_PL |
dc.description.eperson | Krzysztof Firlej | |
dc.rights.DELETETHISFIELD | info:eu-repo/semantics/openAccess | |