Pokaż uproszczony rekord

dc.contributor.authorKozłowska, Dorota
dc.contributor.authorRyszkowski, Wojciech
dc.date.accessioned2015-07-16T20:53:44Z
dc.date.available2015-07-16T20:53:44Z
dc.date.issued2014
dc.identifier.citationKozłowska D., Ryszkowski W., Projektowanie kryterium ocen w agroturystyce [w:] (red.) D. Kozłowska, Rekreacja, turystyka i tradycje na obszarach wiejskich. Monografia naukowa. Dział Wydawnictw i Publikacji WSWFiT w Białymstoku, Białystok 2014, s. 95-100.pl_PL
dc.identifier.isbn978-83-929836-8-2
dc.identifier.isbne-isbn 978-83-942142-2-7
dc.identifier.urihttps://depot.ceon.pl/handle/123456789/7201
dc.description.abstractAgroturystyka jest stosunkowo nowym kierunkiem działań szeroko rozumianej turystyki. Stąd też powstał problem oszacowania jakości usług agroturyzmu, do których brakuje kryteriów ocen. W teorii zarządzania do rozwiązywania takich problemów wskazuje się funkcje organizacyjne. Celem opracowania było przedstawienie uzasadnionej propozycji kryteriów oceny pobytu klienta w gospodarstwie agroturystycznym. Do realizacji celu wykorzystano metody: Kluczowych Czynników Sukcesu, analizę literatury, uproszczoną metodę analizy wartości organizacji, metodę analizy i syntezy. W prezentowanym opracowaniu posłużono się funkcjami turystycznymi. Wyodrębnienie funkcji gospodarstw agroturystycznych stanowi uzasadnioną podstawę teoretyczną ułatwiającą dalsze projektowanie uzasadnionych metodologicznie ocen działalności gospodarstw agroturystycznych przy wykorzystaniu odpowiednich kryteriów i skal oceniania.pl_PL
dc.description.abstractAgritourism is a relatively new branch of a widely understood concept of tourism. Therefore, there is a problem to assess the quality of services for which there are no criteria of evaluation. The theory of management points to the organizational functions as a way of assessment in such cases. The aim of this work is to introduce suggestions for the criteria in evaluating the stay of a customer on a agritourism farm. The following methods were used for this purpose: the key success factors, the analysis of literature, a simplified method for the analysis of organizational value, the method of analysis and synthesis. Moreover, tourist functions were used for the purpose of this paper. The identification of functions of agritourism farms constitutes a justified theoretical base to be used in their further assessment. It will make it easier to develop methodologically justified criteria for agritourism farm evaluation with the use of proper criteria and a scale of evaluation.pl_PL
dc.language.isoplpl_PL
dc.publisherDział Wydawnictw i Publikacji Wyższej Szkoły Wychowania Fizycznego i Turystyki w Białymstokupl_PL
dc.rightsCreative Commons Uznanie autorstwa na tych samych warunkach 3.0 Polska
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/pl/legalcode
dc.subjectkryterium ocenpl_PL
dc.subjectagroturystykapl_PL
dc.subjectfunkcje a agroturystycepl_PL
dc.titleProjektowanie kryterium ocen w agroturystycepl_PL
dc.title.alternativeDEVELOPING THE CRITERIA FOR AGRITOURISM ASSESSMENTpl_PL
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/articlepl_PL
dc.contributor.organizationWyższa Szkoła Wychowania Fizycznego i Turystyki w Białymstokupl_PL
dc.contributor.organizationAkademia Wychowania Fizycznego Józefa Piłsudskiego w Warszawiepl_PL
dc.description.epersonDorota Kozłowska
dc.rights.DELETETHISFIELDinfo:eu-repo/semantics/openAccess


Pliki tej pozycji

Thumbnail

Pozycja umieszczona jest w następujących kolekcjach

Pokaż uproszczony rekord

Creative Commons Uznanie autorstwa na tych samych warunkach 3.0 Polska
Poza zaznaczonymi wyjątkami, licencja tej pozycji opisana jest jako Creative Commons Uznanie autorstwa na tych samych warunkach 3.0 Polska