dc.contributor.editor | Firlej, Krzysztof | |
dc.date.accessioned | 2015-07-23T07:45:26Z | |
dc.date.available | 2015-07-23T07:45:26Z | |
dc.date.issued | 2014 | |
dc.identifier.citation | K. Firlej (red.) Kierunki i perspektywy rozwoju wybranych branż przemysłu rolno-spożywczego w Polsce, Katedra Strategii Zarządzania i Rozwoju Organizacji, Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie, Kraków 2014 | pl_PL |
dc.identifier.other | 048/WE-KSZ/01/2014/S/4244 | |
dc.identifier.uri | https://depot.ceon.pl/handle/123456789/7286 | |
dc.description | Please visit:
www.krzysztoffirlej.pl | pl_PL |
dc.description.abstract | Przemysł rolno-spożywczy jest działem gospodarki, który zajmuje się wytwarzaniem produktów i półproduktów przeznaczonych do spożycia takich, jak: mięsne, mleczne, pieczywo, cukiernicze, napoje alkoholowe i bezalkoholowe i wiele innych. W przemyśle rolno-spożywczym najbardziej konkurencyjne branże to: mięsna, mleczarska, owocowo-warzywna, cukiernicza, wtórne przetwórstwo zbóż oraz produkcja wyrobów tytoniowych. Źródłem przewag konkurencyjnych jest stosowanie przez przedsiębiorstwa strategii kosztowo-cenowych. Jest to możliwe dzięki niższym cenom produktów rolnictwa, niższym kosztom pracy (wynagrodzenia pracowników przemysłu rolno-spożywczego kształtują się poniżej przeciętnego wynagrodzenia)
i pozostałych czynników produkcji oraz również dzięki niższym marżom przetwórczym. Warto zwrócić uwagę na fakt, że w miarę postępowania procesów konwergencji gospodarki Polski w ramach rynku Unii Europejskiej znaczenie przewag, które daje stosowanie strategii kosztowo-cenowych będzie spadać. Istotne znaczenie będzie miało wykorzystanie różnych strategii do zdobywania przewagi konkurencyjnej. Właściwe sformułowanie strategii stanowi główne wyzwanie dla przemysłu rolno-spożywczego w perspektywie kilku nadchodzących lat.
W roku 2013 w Katedrze Strategii Zarządzania i Rozwoju Organizacji przeprowadzone zostały badania dotyczące analizy strategicznej wybranych branż przemysłu rolno - spożywczego. Celem badań było wskazanie, że myślenie strategiczne jest niezbędnym elementem rozwoju organizacji, gdyż wprowadza do niego planowość i racjonalność. Dokonując analizy strategicznej wybranych branż przemysłu spożywczego uwaga została skupiona na analizie trendów w otoczeniu biznesowym przedsiębiorstw przemysłu spożywczego, jak również dokonano analizy atrakcyjności branż. Celem podjętych badań była identyfikacja możliwości i zagrożeń związanych ze zmianami w bezpośrednim otoczeniu przedsiębiorstw (perspektywa makrootoczenia) badanej branży. Celem oceny atrakcyjności branży oraz pozycji konkurencyjnej przedsiębiorstwa (mikrootoczenia) było pogłębienie wiedzy dotyczącej możliwości
i zagrożeń, które znajdują się w otoczeniu konkurencyjnym (konkurencja, substytuty, dostawcy, klienci, nowe produkty), a także wewnętrznych sił i słabości przedsiębiorstw.
Badania realizowane w roku 2014 mają być kontynuacją badań przeprowadzonych w roku 2013. W Katedrze Strategii Zarządzania i Rozwoju Organizacji podjęta została próba określenia kierunków i perspektyw rozwoju wybranych branż przemysłu rolno-spożywczego. Rozwój to zachodzący w czasie proces zmian dlatego bardzo istotne jest określenie kierunków zmian w analizowanych branżach, jak również określenie możliwości rozwojowych dla przedsiębiorstw w nich działających. Celem badań było wskazanie w jakim kierunku będą zachodziły zmiany
w wybranych branżach przemysłu rolno – spożywczego oraz jakie to daje szanse
i zagrożenia dla przedsiębiorstw działających w analizowanych branżach.
W pracy podjęto zadanie analizy i oceny jak powstające nowe struktury przedsiębiorstw, budowane przez nie strategie oraz innowacje wpływają na rozwój przedsiębiorstw sektora spożywczego. W związku z identyfikacją kluczowych obszarów praca składa się z pięciu części.
W części pierwszej dokonana została charakterystyka przemysły rolno – spożywczego w Polsce oraz określone zostały szanse i zagrożenia dla tego sektora.
W części drugiej scharakteryzowano branże piekarniczo – cukierniczą, następnie dokonana została analiza konkurencyjności wybranych przedsiębiorstw sektora piekarniczego, piekarniczo – cukierniczego oraz cukierni. Analiza ta miała na celu wskazanie, że wykorzystanie tej metody jest przydatne w formułowaniu strategii rozwoju. Po wykreśleniu profili konkurencyjności przedstawiono zalecenia strategiczne dla badanych przedsiębiorstw wykorzystując macierz ADL, McKinseya oraz Ansoffa.
W części trzeciej opracowania dokonana została charakterystyka branży owocowo – warzywnej, przedstawione zostały uwarunkowania rozwoju analizowanej branży,
a następnie sformułowano perspektywy rozwoju branży owocowo – warzywnej po roku 2014 wykorzystując analizę SWOT.
W części czwartej opracowania przedstawiono tradycyjne i alternatywne strategie konkurowania w branży mięsnej. Rozważania zostały rozpoczęte od przedstawienia strategii konkurowania w branży mięsnej w podejściu tradycyjnym. Następnie scharakteryzowano innowacyjność zarządzania oraz branżę mięsną, aby dokonać charakterystyki strategii błękitnego oceanu, jako alternatywy do tradycyjnych strategii konkurowania.
W części piątej opracowania przedstawiono rozwój branży mleczarskiej w Polsce w latach 2008-2013. Dokonano charakterystyki determinant oraz strategii rozwoju analizowanej branży. Rozważania rozpoczęto od analizy rynku mleka w Polsce, następnie scharakteryzowano polski handel zagraniczny produktami mlecznymi, aby na zakończenie strategie rozwoju przedsiębiorstw przemysłu mleczarskiego.
Otoczenie jest burzliwe i szybko się zmienia organizacje, aby się rozwijać muszą wprowadzać zmiany i tworzyć nowe modele zarządzania. Z tych względów przy określaniu kierunków i perspektyw rozwoju wybranych branż przemysłu rolno – spożywczego przybliżona została problematyka dotycząca wykorzystania analiz strategicznych w formułowaniu strategii rozwoju przedsiębiorstw. | pl_PL |
dc.language.iso | pl | pl_PL |
dc.publisher | Katedra Strategii Zarządzania i Rozwoju Organizacji, Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie | pl_PL |
dc.relation | 048/WE-KSZ/01/2014/S/4244 | pl_PL |
dc.rights | Creative Commons Uznanie autorstwa na tych samych warunkach 3.0 Polska | |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/pl/legalcode | |
dc.subject | innowacje | pl_PL |
dc.subject | konkurencyjność | pl_PL |
dc.subject | analiza konkurencji | pl_PL |
dc.subject | czynniki konkurencyjne | pl_PL |
dc.subject | competitive advantages | en |
dc.subject | economic conditions | en |
dc.subject | agri-food sector | en |
dc.subject | innovation | en |
dc.subject | przemysł spożywczy | pl_PL |
dc.subject | competitiveness | eb |
dc.subject | competitive analysis | pl_PL |
dc.subject | competitive factors | pl_PL |
dc.subject | economic conditions | pl_PL |
dc.subject | gospodarka żywnościowa | pl_PL |
dc.subject | fundusze strukturalne | pl_PL |
dc.subject | determinanty konkurencyjności | pl_PL |
dc.subject | konkurencyjność | pl_PL |
dc.subject | food economy | pl_PL |
dc.subject | misja rolnictwa | pl_PL |
dc.subject | wizja rolnictwa | pl_PL |
dc.subject | rolnictwo | pl_PL |
dc.subject | rozwój społeczny | pl_PL |
dc.subject | rozwój gospodarczy | pl_PL |
dc.subject | prognozowanie | pl_PL |
dc.subject | struktura agrarna | pl_PL |
dc.subject | dane demograficzne | pl_PL |
dc.subject | kapitał ludzki | pl_PL |
dc.subject | rozwój przemysłowy | pl_PL |
dc.subject | produkcja żywności | pl_PL |
dc.subject | wskaźniki ekonomiczne | pl_PL |
dc.subject | wydajność pracy | pl_PL |
dc.subject | zatrudnienie | pl_PL |
dc.subject | efektywność | pl_PL |
dc.subject | zarządzanie jakością | pl_PL |
dc.subject | kontrola jakości | pl_PL |
dc.subject | ceny | pl_PL |
dc.subject | żywność | pl_PL |
dc.subject | przewaga cenowa | pl_PL |
dc.subject | przedsiębiorstwo spożywcze | pl_PL |
dc.subject | business management w rolnictwie | pl_PL |
dc.subject | globalization | pl_PL |
dc.subject | agriculture | pl_PL |
dc.subject | social development | pl_PL |
dc.subject | economic development | pl_PL |
dc.subject | forecasting | pl_PL |
dc.subject | agrarian structure | pl_PL |
dc.subject | human capital | pl_PL |
dc.subject | industrial development | pl_PL |
dc.subject | food production | pl_PL |
dc.subject | economic indicators | pl_PL |
dc.subject | labor productivity | pl_PL |
dc.subject | employment | pl_PL |
dc.subject | efficiency | pl_PL |
dc.subject | quality management | pl_PL |
dc.subject | quality control | pl_PL |
dc.subject | price advantage | pl_PL |
dc.subject | business management in agriculture | pl_PL |
dc.subject | restrukturyzacja | pl_PL |
dc.subject | rozwój | pl_PL |
dc.subject | prywatyzacja | pl_PL |
dc.subject | procesy restrukturyzacji | pl_PL |
dc.subject | zarządzanie firmą | pl_PL |
dc.subject | gospodarka rynkowa | pl_PL |
dc.subject | transformacja | pl_PL |
dc.subject | organizacja produkcji | pl_PL |
dc.subject | gastronomia | pl_PL |
dc.subject | determinanty rozwoju sektora | pl_PL |
dc.subject | konkurencja w sektorze | pl_PL |
dc.subject | modernizacja przedsiębiorstw | pl_PL |
dc.subject | globalizacja | pl_PL |
dc.subject | development | pl_PL |
dc.subject | privatization | pl_PL |
dc.subject | restructuring processes | pl_PL |
dc.subject | company management | pl_PL |
dc.subject | market economy | pl_PL |
dc.subject | employment transformation | pl_PL |
dc.subject | organization of production | pl_PL |
dc.subject | gastronomy | pl_PL |
dc.subject | competition in the sector | pl_PL |
dc.subject | modernization of enterprises | pl_PL |
dc.subject | diagnoza rozwoju przedsiębiorstw | pl_PL |
dc.subject | korzyści konkurencyjne w agrobiznesie | pl_PL |
dc.subject | endogeniczne determinanty rozwoju | pl_PL |
dc.subject | metody scenariuszowe | pl_PL |
dc.subject | aspekty strategiczne rozwoju | pl_PL |
dc.subject | międzynarodowe strategie rozwoju | pl_PL |
dc.subject | cele strategiczne | pl_PL |
dc.subject | strategie rozwoju przedsiębiorstw | pl_PL |
dc.subject | CAP | pl_PL |
dc.subject | wspólna polityka rolna | pl_PL |
dc.subject | programowanie rozwoju agrobiznesu | pl_PL |
dc.subject | uwarunkowania organizacyjne | pl_PL |
dc.subject | klasyfikacja jakościowa firm | pl_PL |
dc.subject | analiza dynamiczna | pl_PL |
dc.subject | analiza przestrzenna | pl_PL |
dc.subject | analiza porównawcza | pl_PL |
dc.subject | profil ekonomiczny przemysłu rolno-spożywczego | pl_PL |
dc.subject | GPW w Warszawie | pl_PL |
dc.subject | koniunktura rolna | pl_PL |
dc.subject | ceny surowców rolnych | pl_PL |
dc.subject | łańcuch żywnościowy | pl_PL |
dc.subject | ogniwa agrobiznesu | pl_PL |
dc.subject | działy agrobiznesu | pl_PL |
dc.subject | instytucjonalne uwarunkowania konkurencyjności | pl_PL |
dc.subject | system gospodarki żywnościowej | pl_PL |
dc.subject | metody i techniki badawcze sektora agrobiznesu | pl_PL |
dc.subject | badania diagnostyczne | pl_PL |
dc.subject | determinanty rozwoju | pl_PL |
dc.subject | ewolucja sektora agrobiznesu | pl_PL |
dc.subject | uwarunkowania rozwoju | pl_PL |
dc.subject | czynniki rozwoju | pl_PL |
dc.subject | gospodarka oparta na wiedzy | pl_PL |
dc.subject | sektor rolno-spożywczy | pl_PL |
dc.subject | agrobiznes | pl_PL |
dc.subject | diagnosis of business development | pl_PL |
dc.subject | competitive advantages in agribusiness | pl_PL |
dc.subject | endogenous determinants of development | pl_PL |
dc.subject | scenario methods | pl_PL |
dc.subject | international development strategies | pl_PL |
dc.subject | strategic objectives | pl_PL |
dc.subject | common agricultural policy | pl_PL |
dc.subject | agribusiness development programming | pl_PL |
dc.subject | organizational conditions | pl_PL |
dc.subject | dynamic analysis | pl_PL |
dc.subject | spatial analysis | pl_PL |
dc.subject | comparative analysis | pl_PL |
dc.subject | agricultural prosperity | pl_PL |
dc.subject | agricultural commodity prices | pl_PL |
dc.subject | food chain | pl_PL |
dc.subject | agribusiness cells | pl_PL |
dc.subject | departments of agribusiness | pl_PL |
dc.subject | institutional determinants of competitiveness | pl_PL |
dc.subject | evolution of the agribusiness sector | pl_PL |
dc.subject | growth factors | pl_PL |
dc.title | Kierunki i perspektywy rozwoju wybranych branż przemysłu rolno-spożywczego w Polsce | pl_PL |
dc.type | info:eu-repo/semantics/report | pl_PL |
dc.contributor.organization | Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie | pl_PL |
dc.description.eperson | Krzysztof Firlej | |
dc.rights.DELETETHISFIELD | info:eu-repo/semantics/openAccess | |