Wybrane aspekty konkurencyjności polskich producentów żywności
Date
2008Author
Cebulak, Tomasz
Firlej, Krzysztof
Juchniewicz, Małgorzata
Rowiński, Janusz
Szczepaniak, Iwona
Wiatrak, Andrzej Piotr
Metadata
Show full item recordAbstract
Rozwój i konkurencyjność przedsiębiorstw przemysłu rolno-spożywczego w dobie
pełnego członkostwa Polski w strukturach rynku rolnego Unii Europejskiej muszą być
podparte celowo skonstruowaną metodyką programowania. Powinna ona zawierać
w swoich analizach studia prospektywne, w których na pierwszy plan wysuwane są
scenariusze rozwoju scalające próbę określenia przyszłych warunków ograniczających
zarówno wewnętrznych, jak i zewnętrznych. Analiza stanu funkcjonowania przemysłu
(aktualnego status quo) jest fazą wstępną do rozpoznania możliwej egzystencji
w przyszłości oraz zastosowania przekształceń restrukturyzacyjnych umożliwiających
bezproblemową adaptację do warunków kreowanych przez rynek. Opracowanie scenariuszy
wskaże możliwości w zakresie osiągania korzyści ekonomicznych oraz ograniczania
strat i kosztów.
W celu przeprowadzenia analizy poziomu rozwoju przedsiębiorstw przemysłu spo-
żywczego, sporządzono listę kryteriów typologicznych opisujących następujące czynniki
makrootoczenia i mikrootoczenia, warunkujące konkurencyjność tych przedsiębiorstw.
W niniejszej pracy zaprezentowano wyniki badań na temat wpływu otoczenia
zewnętrznego na rozwój i konkurencyjność przedsiębiorstw przemysłu spożywczego.
Badania zostały przeprowadzone w pięciu największych branżach przemysłu spo-
żywczego, do których zaliczono: branżę owocowo-warzywną, mięsną, mleczarską,
zbożową i cukierniczą. Za pomocą analizy scenariuszowej dla każdej z branż wykonano
badanie czynników i trendów w analizie scenariuszowej makro- i mikrootoczenia
przedsiębiorstw przemysłu spożywczego. Na tej podstawie zostały sporządzone wykresy
burzliwości makro- i mikrootoczenia dla wszystkich branż na 2008 rok. W ten sposób
pokazano, które z czynników otoczenia wpływać będą znacząco na rozwój i konkurencyjność
przedsiębiorstw przemysłu spożywczego w 2008 roku w omawianych branżach,
które będą je stabilizować, a które z nich nie będą miały na to większego wpływu.
Collections
- Książki / Books [2784]
Except where otherwise noted, this item's license is described as Creative Commons Uznanie autorstwa na tych samych warunkach 3.0 Polska
Related items
Showing items related by title, author, creator and subject.
-
Rola i możliwości rozwoju wiejskich gospodarstw rodzinnych jako jednostek organizacyjnych polskiego agrobiznesu
Firlej, Krzysztof (Wydawnictwo SGGW, 2004)W przedstawionym artykule autor określił rolę i możliwości wiejskich gospodarstw rodzinnych jako jednych z najważniejszych jednostek organizacyjnych polskiego agrobiznesu. Na wstępie scharakteryzowano rolników posiadających ... -
Uwarunkowania i tendencje rozwoju agrobiznesu w Polsce i Unii Europejskiej
Firlej, Krzysztof (Szkoła Główna Handlowa w Warszawie - Oficyna Wydawnicza, 2006)W celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania i rozwoju rolnictwa na terenie Unii Europejskiej określono zasady jednolitego funkcjonowania, ochrony i wspierania sektora rolnego w krajach członkowskich. Zasady te nazwano ... -
Kierunki i perspektywy rozwoju wybranych branż przemysłu rolno-spożywczego w Polsce
Firlej, Krzysztof; Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie (Katedra Strategii Zarządzania i Rozwoju Organizacji, Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie, 2014)Przemysł rolno-spożywczy jest działem gospodarki, który zajmuje się wytwarzaniem produktów i półproduktów przeznaczonych do spożycia takich, jak: mięsne, mleczne, pieczywo, cukiernicze, napoje alkoholowe i bezalkoholowe i ...