Wybrane aspekty konkurencyjności polskich producentów żywności
Data
2008Autor
Cebulak, Tomasz
Firlej, Krzysztof
Juchniewicz, Małgorzata
Rowiński, Janusz
Szczepaniak, Iwona
Wiatrak, Andrzej Piotr
Metadane
Pokaż pełny rekordStreszczenie
Rozwój i konkurencyjność przedsiębiorstw przemysłu rolno-spożywczego w dobie
pełnego członkostwa Polski w strukturach rynku rolnego Unii Europejskiej muszą być
podparte celowo skonstruowaną metodyką programowania. Powinna ona zawierać
w swoich analizach studia prospektywne, w których na pierwszy plan wysuwane są
scenariusze rozwoju scalające próbę określenia przyszłych warunków ograniczających
zarówno wewnętrznych, jak i zewnętrznych. Analiza stanu funkcjonowania przemysłu
(aktualnego status quo) jest fazą wstępną do rozpoznania możliwej egzystencji
w przyszłości oraz zastosowania przekształceń restrukturyzacyjnych umożliwiających
bezproblemową adaptację do warunków kreowanych przez rynek. Opracowanie scenariuszy
wskaże możliwości w zakresie osiągania korzyści ekonomicznych oraz ograniczania
strat i kosztów.
W celu przeprowadzenia analizy poziomu rozwoju przedsiębiorstw przemysłu spo-
żywczego, sporządzono listę kryteriów typologicznych opisujących następujące czynniki
makrootoczenia i mikrootoczenia, warunkujące konkurencyjność tych przedsiębiorstw.
W niniejszej pracy zaprezentowano wyniki badań na temat wpływu otoczenia
zewnętrznego na rozwój i konkurencyjność przedsiębiorstw przemysłu spożywczego.
Badania zostały przeprowadzone w pięciu największych branżach przemysłu spo-
żywczego, do których zaliczono: branżę owocowo-warzywną, mięsną, mleczarską,
zbożową i cukierniczą. Za pomocą analizy scenariuszowej dla każdej z branż wykonano
badanie czynników i trendów w analizie scenariuszowej makro- i mikrootoczenia
przedsiębiorstw przemysłu spożywczego. Na tej podstawie zostały sporządzone wykresy
burzliwości makro- i mikrootoczenia dla wszystkich branż na 2008 rok. W ten sposób
pokazano, które z czynników otoczenia wpływać będą znacząco na rozwój i konkurencyjność
przedsiębiorstw przemysłu spożywczego w 2008 roku w omawianych branżach,
które będą je stabilizować, a które z nich nie będą miały na to większego wpływu.
Kolekcje
- Książki / Books [2912]
Poza zaznaczonymi wyjątkami, licencja tej pozycji opisana jest jako Creative Commons Uznanie autorstwa na tych samych warunkach 3.0 Polska
Powiązane pozycje
Wyświetlanie pozycji powiązanych tytułem, autorstwem i tematem.
-
Rola i możliwości rozwoju wiejskich gospodarstw rodzinnych jako jednostek organizacyjnych polskiego agrobiznesu
Firlej, Krzysztof (Wydawnictwo SGGW, 2004)W przedstawionym artykule autor określił rolę i możliwości wiejskich gospodarstw rodzinnych jako jednych z najważniejszych jednostek organizacyjnych polskiego agrobiznesu. Na wstępie scharakteryzowano rolników posiadających ... -
Uwarunkowania i tendencje rozwoju agrobiznesu w Polsce i Unii Europejskiej
Firlej, Krzysztof (Szkoła Główna Handlowa w Warszawie - Oficyna Wydawnicza, 2006)W celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania i rozwoju rolnictwa na terenie Unii Europejskiej określono zasady jednolitego funkcjonowania, ochrony i wspierania sektora rolnego w krajach członkowskich. Zasady te nazwano ... -
Kierunki i perspektywy rozwoju wybranych branż przemysłu rolno-spożywczego w Polsce
Firlej, Krzysztof; Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie (Katedra Strategii Zarządzania i Rozwoju Organizacji, Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie, 2014)Przemysł rolno-spożywczy jest działem gospodarki, który zajmuje się wytwarzaniem produktów i półproduktów przeznaczonych do spożycia takich, jak: mięsne, mleczne, pieczywo, cukiernicze, napoje alkoholowe i bezalkoholowe i ...