dc.contributor.author | Cebulak, Tomasz | |
dc.contributor.author | Firlej, Krzysztof | |
dc.contributor.author | Juchniewicz, Małgorzata | |
dc.contributor.author | Rowiński, Janusz | |
dc.contributor.author | Szczepaniak, Iwona | |
dc.contributor.author | Wiatrak, Andrzej Piotr | |
dc.date.accessioned | 2015-07-24T19:27:54Z | |
dc.date.available | 2015-07-24T19:27:54Z | |
dc.date.issued | 2008 | |
dc.identifier.isbn | 978-83-60798-79-9 | |
dc.identifier.uri | https://depot.ceon.pl/handle/123456789/7313 | |
dc.description.abstract | Rozwój i konkurencyjność przedsiębiorstw przemysłu rolno-spożywczego w dobie
pełnego członkostwa Polski w strukturach rynku rolnego Unii Europejskiej muszą być
podparte celowo skonstruowaną metodyką programowania. Powinna ona zawierać
w swoich analizach studia prospektywne, w których na pierwszy plan wysuwane są
scenariusze rozwoju scalające próbę określenia przyszłych warunków ograniczających
zarówno wewnętrznych, jak i zewnętrznych. Analiza stanu funkcjonowania przemysłu
(aktualnego status quo) jest fazą wstępną do rozpoznania możliwej egzystencji
w przyszłości oraz zastosowania przekształceń restrukturyzacyjnych umożliwiających
bezproblemową adaptację do warunków kreowanych przez rynek. Opracowanie scenariuszy
wskaże możliwości w zakresie osiągania korzyści ekonomicznych oraz ograniczania
strat i kosztów.
W celu przeprowadzenia analizy poziomu rozwoju przedsiębiorstw przemysłu spo-
żywczego, sporządzono listę kryteriów typologicznych opisujących następujące czynniki
makrootoczenia i mikrootoczenia, warunkujące konkurencyjność tych przedsiębiorstw.
W niniejszej pracy zaprezentowano wyniki badań na temat wpływu otoczenia
zewnętrznego na rozwój i konkurencyjność przedsiębiorstw przemysłu spożywczego.
Badania zostały przeprowadzone w pięciu największych branżach przemysłu spo-
żywczego, do których zaliczono: branżę owocowo-warzywną, mięsną, mleczarską,
zbożową i cukierniczą. Za pomocą analizy scenariuszowej dla każdej z branż wykonano
badanie czynników i trendów w analizie scenariuszowej makro- i mikrootoczenia
przedsiębiorstw przemysłu spożywczego. Na tej podstawie zostały sporządzone wykresy
burzliwości makro- i mikrootoczenia dla wszystkich branż na 2008 rok. W ten sposób
pokazano, które z czynników otoczenia wpływać będą znacząco na rozwój i konkurencyjność
przedsiębiorstw przemysłu spożywczego w 2008 roku w omawianych branżach,
które będą je stabilizować, a które z nich nie będą miały na to większego wpływu. | pl_PL |
dc.language.iso | pl | pl_PL |
dc.publisher | Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej – Państwowy Instytut Badawczy | pl_PL |
dc.rights | Creative Commons Uznanie autorstwa na tych samych warunkach 3.0 Polska | |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/pl/legalcode | |
dc.subject | diagnoza rozwoju przedsiębiorstw | pl_PL |
dc.subject | korzyści konkurencyjne w agrobiznesie | pl_PL |
dc.subject | endogeniczne determinanty rozwoju | pl_PL |
dc.subject | metody scenariuszowe | pl_PL |
dc.subject | gospodarka rynkowa | pl_PL |
dc.subject | aspekty strategiczne rozwoju | pl_PL |
dc.subject | międzynarodowe strategie rozwoju | pl_PL |
dc.subject | cele strategiczne | pl_PL |
dc.subject | strategie rozwoju przedsiębiorstw | pl_PL |
dc.subject | CAP | pl_PL |
dc.subject | wspólna polityka rolna | pl_PL |
dc.subject | gospodarka rynkowa | pl_PL |
dc.subject | programowanie rozwoju agrobiznesu | pl_PL |
dc.subject | uwarunkowania organizacyjne | pl_PL |
dc.subject | klasyfikacja jakościowa firm | pl_PL |
dc.subject | analiza dynamiczna | pl_PL |
dc.subject | analiza przestrzenna | pl_PL |
dc.subject | analiza porównawcza | pl_PL |
dc.subject | profil ekonomiczny przemysłu rolno-spożywczego | pl_PL |
dc.subject | GPW w Warszawie | pl_PL |
dc.subject | kapitał ludzki | pl_PL |
dc.subject | koniunktura rolna | pl_PL |
dc.subject | rolnictwo | pl_PL |
dc.subject | ceny surowców rolnych | pl_PL |
dc.subject | łańcuch żywnościowy | pl_PL |
dc.subject | ogniwa agrobiznesu | pl_PL |
dc.subject | działy agrobiznesu | pl_PL |
dc.subject | instytucjonalne uwarunkowania konkurencyjności | pl_PL |
dc.subject | system gospodarki żywnościowej | pl_PL |
dc.subject | metody i techniki badawcze sektora agrobiznesu | pl_PL |
dc.subject | badania diagnostyczne | pl_PL |
dc.subject | determinanty rozwoju | pl_PL |
dc.subject | ewolucja sektora agrobiznesu | pl_PL |
dc.subject | uwarunkowania rozwoju | pl_PL |
dc.subject | czynniki rozwoju | pl_PL |
dc.subject | przemysł spożywczy | pl_PL |
dc.subject | rozwój przemysłu | pl_PL |
dc.subject | gospodarka oparta na wiedzy | pl_PL |
dc.subject | sektor rolno-spożywczy | pl_PL |
dc.subject | agrobiznes | pl_PL |
dc.subject | diagnosis of business development | en |
dc.subject | competitive advantages in agribusiness | en |
dc.subject | endogenous determinants of development | en |
dc.subject | scenario methods | en |
dc.subject | market economy | en |
dc.subject | strategic aspects of development | en |
dc.subject | international development strategies | pl_PL |
dc.subject | strategic objectives | en |
dc.subject | CAP | en |
dc.subject | common agricultural policy | en |
dc.subject | agribusiness development programming | en |
dc.subject | organizational conditions | en |
dc.subject | classification of quality companies | en |
dc.subject | dynamic analysis | en |
dc.subject | spatial analysis | en |
dc.subject | comparative analysis | en |
dc.subject | economic profile of agri-food industry | en |
dc.subject | Warsaw Stock Exchange | en |
dc.subject | human capital | en |
dc.subject | agricultural prosperity | en |
dc.subject | agriculture | en |
dc.subject | agricultural commodity prices | en |
dc.subject | food chain | en |
dc.subject | agribusiness cells | en |
dc.subject | departments of agribusiness | en |
dc.subject | institutional determinants of competitiveness | en |
dc.subject | determinants of development | en |
dc.subject | evolution of agribusiness sector | en |
dc.subject | growth factors | en |
dc.subject | food industry | en |
dc.subject | development of industry | en |
dc.subject | knowledge-based economy | en |
dc.subject | agri-food sector | en |
dc.subject | agribusiness | enL |
dc.title | Wybrane aspekty konkurencyjności polskich producentów żywności | pl_PL |
dc.type | info:eu-repo/semantics/bookPart | pl_PL |
dc.contributor.organization | Uniwersytet Rzeszowski | pl_PL |
dc.contributor.organization | Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie | pl_PL |
dc.contributor.organization | Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie | pl_PL |
dc.contributor.organization | Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy | pl_PL |
dc.contributor.organization | Uniwersytet Warszawski | pl_PL |
dc.description.eperson | Krzysztof Firlej | |
dc.rights.DELETETHISFIELD | info:eu-repo/semantics/openAccess | |