dc.contributor.author | Gosiewska, Maria | |
dc.contributor.author | Kołłajtis-Dołowy, Anna | |
dc.date.accessioned | 2015-07-31T11:49:13Z | |
dc.date.available | 2015-07-31T11:49:13Z | |
dc.date.issued | 2015 | |
dc.identifier.citation | Gosiewska M., Kołłajtis-Dołowy A., Znaczenie edukacji żywieniowej w kształtowaniu zachowań młodzieży w zakresie prawidłowego wykorzystania żywności [w:] Znaczenie racjonalnego żywienia w edukacji zdrowotnej, red. A. Wolska-Adamczyk, WSIiZ, Warszawa 2015, s. 39-48 s. | pl_PL |
dc.identifier.isbn | 978-83-926788-7-8 | |
dc.identifier.uri | https://depot.ceon.pl/handle/123456789/7373 | |
dc.description.abstract | Celem artykułu jest przedstawienie wpływu różnych form edukacji żywieniowej na świadomość i zachowania związane z poprawą wykorzystywania produktów spożywczych w celu ograniczenia strat ilościowych żywności, a co za tym idzie także jej wartości odżywczych. Zaprezentowano wstępne wyniki I etapu badania, czyli określenia wiedzy (tzw. początkowej) przed wdrożeniem konkretnej formy edukacyjnej (lub form), a także wybranych zachowań dotyczących zapobiegania stratom żywności. Grupę badaną (pilotażową) stanowiło 55 uczniów jednego z gimnazjów (nr 72) warszawskich. Wśród badanych była mała przewaga dziewcząt (54%). Rodzice w 60 % mieli wykształcenie wyższe. Dostęp do Internetu miała zdecydowana większość (94%) badanych. Nieco ponad 2/3 uczniów (67%) spożywało pierwsze śniadanie regularnie, mniej niż połowa (46%) jadła też drugie śniadanie. Większości uczniom (64%) zdarzyło się wyrzucać żywność, z tego 45% respondentów – rzadko. Uczniowie uznali, że głównymi przyczynami niezjadania obiadów są zbyt duże porcje (44%) i zły smak (32%). Niemal połowa uczniów (47%) nie orientowała się, ile żywności marnuje się na świecie.
Mała świadomość młodzieży gimnazjalnej dotycząca marnowania żywności oraz deklarowane przez dużą ich część wyrzucanie artykułów spożywczych uzasadnia potrzebę edukacji w tym zakresie. Sytuację tę może poprawić systematyczna i właściwie prowadzona edukacja młodzieży. | pl_PL |
dc.language.iso | pl | pl_PL |
dc.publisher | Wyższa Szkoła Infrastruktury i Zarządzania w Warszawie | pl_PL |
dc.rights | Creative Commons Uznanie autorstwa na tych samych warunkach 3.0 Polska | |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/pl/legalcode | |
dc.subject | banki żywności | pl_PL |
dc.subject | edukacja | pl_PL |
dc.subject | marnowanie żywności | pl_PL |
dc.subject | wiedza żywieniowa | pl_PL |
dc.subject | młodzież | pl_PL |
dc.title | Znaczenie edukacji żywieniowej w kształtowaniu zachowań młodzieży w zakresie prawidłowego wykorzystania żywności | pl_PL |
dc.type | info:eu-repo/semantics/article | pl_PL |
dc.contributor.organization | Zakład Podstaw Żywienia, Katedra Żywienia Człowieka Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie | pl_PL |
dc.description.eperson | Anna Pawlak | |
dc.rights.DELETETHISFIELD | info:eu-repo/semantics/openAccess | |