Wybrane zachowania żywieniowe i sposób żywienia gimnazjalistów warszawskiego Ursynowa
Abstract
Okres dorastania sprzyja kształtowaniu i utrwalaniu zachowań żywieniowych, których skutki mogą wpływać na stan zdrowia w kolejnych latach życia. Sposób żywienia nastolatków cechuje mnogość błędów żywieniowych, niekiedy już mocno utrwalonych, a powtarzane złe nawyki i zwyczaje żywieniowe mogą w przyszłości skutkować chorobami cywilizacyjnymi na tle wadliwego żywienia.
Cel: Poznanie zwyczajów żywieniowych młodzieży gimnazjalnej oraz ocena potencjalnych zagrożeń wynikających z nieprawidłowych nawyków w tym zakresie.
Materiał i metody: Materiałem do badań były dane uzyskane na podstawie autorskiego kwestionariusza zawierającego pytania z zakresu zasad racjonalnego żywienia i zachowań żywieniowych. Badaniem objęto 200 losowo wybranych uczniów ostatniej klasy w sześciu gimnazjach warszawskiego Ursynowa, którzy odbyli zajęcia z dietetykiem w ramach realizacji programu edukacyjnego „Zdrowy uczeń”, zleconego przez Urząd Miasta Stołecznego Warszawy.
Wyniki: Swoje odżywianie jako dobre oceniło 45% respondentów, a jako złe – 8% badanych. Najczęściej młodzież spożywała 3 lub 4 posiłki dziennie (79%), 5 posiłków dziennie – tylko 5%. Niepokojącym zjawiskiem jest niejadanie śniadań przed wyjściem do szkoły. W ten sposób postępuje aż 37% ankietowanych. Niepokój może także budzić niedoborowa podaż produktów mlecznych w grupie badanej młodzieży. Znaczący odsetek badanych (65%) nie spożywa mleka i jego przetworów w zalecanych ilościach. Równie niekorzystnym trendem jest niskie spożycie warzyw i owoców (70% nie je warzyw i owoców w zalecanych ilościach). Ryby w diecie respondentów pojawiają się sporadycznie. Najczęstszą odpowiedzią (80% respondentów) była deklaracja jedzenia ryb 1–2 razy w miesiącu. Produkty zbożowe z pełnego przemiału co najmniej raz dziennie spożywa niespełna 55% respondentów. Istotny problem stanowi jedzenie słodyczy (75% spożywa słodycze codziennie) oraz regularne picie słodkich napojów (55%). Z deklaracji badanych wynika, że prawie co piąty z nich (18%) spożywa tego typu żywność co najmniej 1 raz w tygodniu.
Wnioski: Sposób żywienia badanej młodzieży gimnazjalnej charakteryzuje się licznymi błędami, a główne z nich to: nieregularność posiłków, nieprawidłowa ich ilość w ciągu dnia, zbyt niskie spożycie produktów mlecznych, ryb, warzyw i owoców oraz produktów zbożowych z pełnego przemiału. Taki sposób żywienia może w przyszłości skutkować ryzykiem rozwoju chorób na tle wadliwego żywienia, dlatego też wydaje się koniecznym podjęcie efektywnych działań zmierzających do wzrostu wiedzy żywieniowej wśród młodzieży, ale także opiekunów dorastających osób.
Collections
- Artykuły / Articles [15057]