Pokaż uproszczony rekord

dc.contributor.authorDybkowska, Ewa
dc.date.accessioned2015-07-31T18:08:29Z
dc.date.available2015-07-31T18:08:29Z
dc.date.issued2015
dc.identifier.citationDybkowska E., Rola kwasów tłuszczowych w żywieniu i zdrowiu człowieka [w:] Znaczenie racjonalnego żywienia w edukacji zdrowotnej, red. A. Wolska-Adamczyk, WSIiZ, Warszawa 2015, s. 173-186 s.pl_PL
dc.identifier.isbnISBN 978-83-926788-7-8
dc.identifier.urihttps://depot.ceon.pl/handle/123456789/7389
dc.description.abstractJedną z przyczyn zwiększonego ryzyka wystąpienia chorób niezakaźnych są niewłaściwe nawyki żywieniowe. W ostatnich latach intensywnie rozwijają się badania nad składem i wartością odżywczą diety, które mają na celu ustalenie związków między żywieniem a występowaniem schorzeń. W pracy przedstawiono aktualny stan wiedzy dotyczącej zależności pomiędzy rodzajem spożywanych z żywnością kwasów tłuszczowych a ryzykiem wystąpienia schorzeń niezakaźnych. Stwierdzono, że szczególnie izomery trans kwasów tłuszczowych (TFA) sprzyjają rozwojowi choroby niedokrwiennej serca, powodując niepożądane zmiany profilu lipidowego krwi, dlatego należy dążyć do zmniejszenia ich zawartości w diecie poprzez ograniczenie spożycia tłuszczów utwardzonych przez częściowe uwodornienie produktów wytworzonych z ich zastosowaniem. Długołańcuchowe wielonienasycone kwasy tłuszczowe – kwas eikozapentaenowy i dokozaheksaenowy, przyczyniają się do obniżenia ryzyka zgonu z powodu niedokrwiennej choroby serca i zawałów serca, dlatego zalecane jest spożywanie tłustych ryb morskich 1–2 razy w tygodniu.pl_PL
dc.language.isoplpl_PL
dc.publisherWydawnictwo Wyższej Szkoły Infrastruktury i Zarządzania w Warszawiepl_PL
dc.rightsCreative Commons Uznanie autorstwa na tych samych warunkach 3.0 Polska
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/pl/legalcode
dc.subjectkwasy tłuszczowe transpl_PL
dc.subjectwielonienasycone kwasy tłuszczowe n-3pl_PL
dc.titleRola kwasów tłuszczowych w żywieniu i zdrowiu człowiekapl_PL
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/articlepl_PL
dc.contributor.organizationSzkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawiepl_PL
dc.description.epersonAnna Pawlak
dc.rights.DELETETHISFIELDinfo:eu-repo/semantics/openAccess


Pliki tej pozycji

Thumbnail

Pozycja umieszczona jest w następujących kolekcjach

Pokaż uproszczony rekord

Creative Commons Uznanie autorstwa na tych samych warunkach 3.0 Polska
Poza zaznaczonymi wyjątkami, licencja tej pozycji opisana jest jako Creative Commons Uznanie autorstwa na tych samych warunkach 3.0 Polska