dc.contributor.author | Dybkowska, Ewa | |
dc.date.accessioned | 2015-07-31T18:08:29Z | |
dc.date.available | 2015-07-31T18:08:29Z | |
dc.date.issued | 2015 | |
dc.identifier.citation | Dybkowska E., Rola kwasów tłuszczowych w żywieniu i zdrowiu człowieka [w:] Znaczenie racjonalnego żywienia w edukacji zdrowotnej, red. A. Wolska-Adamczyk, WSIiZ, Warszawa 2015, s. 173-186 s. | pl_PL |
dc.identifier.isbn | ISBN 978-83-926788-7-8 | |
dc.identifier.uri | https://depot.ceon.pl/handle/123456789/7389 | |
dc.description.abstract | Jedną z przyczyn zwiększonego ryzyka wystąpienia chorób niezakaźnych są niewłaściwe nawyki żywieniowe. W ostatnich latach intensywnie rozwijają się badania nad składem i wartością odżywczą diety, które mają na celu ustalenie związków między żywieniem a występowaniem schorzeń. W pracy przedstawiono aktualny stan wiedzy dotyczącej zależności pomiędzy rodzajem spożywanych z żywnością kwasów tłuszczowych a ryzykiem wystąpienia schorzeń niezakaźnych. Stwierdzono, że szczególnie izomery trans kwasów tłuszczowych (TFA) sprzyjają rozwojowi choroby niedokrwiennej serca, powodując niepożądane zmiany profilu lipidowego krwi, dlatego należy dążyć do zmniejszenia ich zawartości w diecie poprzez ograniczenie spożycia tłuszczów utwardzonych przez częściowe uwodornienie produktów wytworzonych z ich zastosowaniem. Długołańcuchowe wielonienasycone kwasy tłuszczowe – kwas eikozapentaenowy i dokozaheksaenowy, przyczyniają się do obniżenia ryzyka zgonu z powodu niedokrwiennej choroby serca i zawałów serca, dlatego zalecane jest spożywanie tłustych ryb morskich 1–2 razy w tygodniu. | pl_PL |
dc.language.iso | pl | pl_PL |
dc.publisher | Wydawnictwo Wyższej Szkoły Infrastruktury i Zarządzania w Warszawie | pl_PL |
dc.rights | Creative Commons Uznanie autorstwa na tych samych warunkach 3.0 Polska | |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/pl/legalcode | |
dc.subject | kwasy tłuszczowe trans | pl_PL |
dc.subject | wielonienasycone kwasy tłuszczowe n-3 | pl_PL |
dc.title | Rola kwasów tłuszczowych w żywieniu i zdrowiu człowieka | pl_PL |
dc.type | info:eu-repo/semantics/article | pl_PL |
dc.contributor.organization | Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie | pl_PL |
dc.description.eperson | Anna Pawlak | |
dc.rights.DELETETHISFIELD | info:eu-repo/semantics/openAccess | |