Systemy informatyczne w zarządzaniu hotelami i siecią gastronomiczną
Streszczenie
Artykuł przedstawia problematykę funkcjonowania polskich przedsiębiorstw, które w swojej działalności mogą i powinny dostrzegać szanse w zakresie wykorzystania informacji otrzymywanej przy pomocy informatycznych rozwiązań. Stało się możliwe w momencie szerokiego dostępu do techniki komputerowej i specjalnie tworzonych programów dla danego rodzaju działalności gospodarczej. Przykładem takiego działania jest tworzenie systemów informatycznych dla hoteli i sieci gastronomicznych, które ostatnio stały się narzędziami zarządzania informacjami i znacząco przyczyniają się do wspomagania decyzji. Autor artykułu kompleksowo opisuje możliwości praktycznego zastosowania rozwiązań informatycznych w praktyce hotelarsko – gastronomicznej na przykładzie wybranego systemu, a w swej konkluzji stawia tezę, że kompleksowe wyposażenie przedsiębiorstwa w urządzenia i programy informatyczne umożliwia jego sprawne funkcjonowanie oraz zajęcie konkurencyjnej pozycji na rynku tych usług. The article focuses on the issue of business activity of Polish companies which can if not should recognize the advantage of information systems and the significance of their application to acquiring information in business. The use of information systems is possible at a very convenient moment when both computer technology and programs designed for each type of business activity are widely accessible. Creating information systems for hospitality and gastronomic businesses might serve as an example of the application of information systems which, thus, have become part of information management and a decision support system. The author of this article presents the practical implementation of information technology in hospitality and gastronomic businesses and claims that information programs employed in a given company enhance its operational activity and secure this company a high position on the market in the area of its activity. Please visit: www.krzysztoffirlej.pl
Kolekcje
- Artykuły / Articles [16126]
Poza zaznaczonymi wyjątkami, licencja tej pozycji opisana jest jako Creative Commons Uznanie autorstwa na tych samych warunkach 3.0 Polska
Powiązane pozycje
Wyświetlanie pozycji powiązanych tytułem, autorstwem i tematem.
-
Potencjał i możliwości innowacyjne polskich regionów
Firlej, Krzysztof; Firlej, Krzysztof Adam (Wydawnictwo Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej im. Stanisława Staszica w Pile, 2015)W artykule zaprezentowano ocenę potencjału i możliwości innowacyjnych regionów w Polsce. Problematyka innowacyjności regionów została zasygnalizowana w ujęciu teoretycznym i praktycznym, jako determinująca konkurencyjność ... -
Zastosowanie systemów informatycznych i internetu źródłem poprawy pozycji przedsiębiorstw rolno – spożywczych na rynku agrobiznesu
Firlej, Krzysztof (Katedra Ekonomiki i Organizacji Agrobiznesu Akademii Rolniczej w Lublinie, 2005)In the preliminary stage of the adaptation of Poland’s economy to EU structural requirements the main emphasis is put on the modernization of Polish agribusiness. The implementation of advanced IT systems is accompanied ... -
Wpływ kompetencji strategicznych kadry menedżerskiej na konkurencyjność i rozwój agrobiznesu
Firlej, Krzysztof (Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej im. Oskara Langego we Wrocławiu, 2005)The management strategy is nowadays a decisive factor in an enterprise’s market value. The value of human assets in an enterprise determines its position on the market and directs its development. The strategic congruence ...