Pokaż uproszczony rekord

dc.contributor.authorFirlej, Krzysztof
dc.date.accessioned2015-08-03T09:02:00Z
dc.date.available2015-08-03T09:02:00Z
dc.date.issued2004
dc.identifier.citationK. Firlej, 6. Systemy informatyczne w zarządzaniu hotelami i siecią gastronomiczną, [w:] Stabryła A., Instrumenty i formy organizacyjne procesów zarządzania w społeczeństwie informacyjnym, t. 1, Akademia Ekonomiczna w Krakowie, Krynica 2004, s. 179-186.pl_PL
dc.identifier.isbn83-7252-232-4
dc.identifier.urihttps://depot.ceon.pl/handle/123456789/7400
dc.descriptionPlease visit: www.krzysztoffirlej.plpl_PL
dc.description.abstractArtykuł przedstawia problematykę funkcjonowania polskich przedsiębiorstw, które w swojej działalności mogą i powinny dostrzegać szanse w zakresie wykorzystania informacji otrzymywanej przy pomocy informatycznych rozwiązań. Stało się możliwe w momencie szerokiego dostępu do techniki komputerowej i specjalnie tworzonych programów dla danego rodzaju działalności gospodarczej. Przykładem takiego działania jest tworzenie systemów informatycznych dla hoteli i sieci gastronomicznych, które ostatnio stały się narzędziami zarządzania informacjami i znacząco przyczyniają się do wspomagania decyzji. Autor artykułu kompleksowo opisuje możliwości praktycznego zastosowania rozwiązań informatycznych w praktyce hotelarsko – gastronomicznej na przykładzie wybranego systemu, a w swej konkluzji stawia tezę, że kompleksowe wyposażenie przedsiębiorstwa w urządzenia i programy informatyczne umożliwia jego sprawne funkcjonowanie oraz zajęcie konkurencyjnej pozycji na rynku tych usług.pl_PL
dc.description.abstractThe article focuses on the issue of business activity of Polish companies which can if not should recognize the advantage of information systems and the significance of their application to acquiring information in business. The use of information systems is possible at a very convenient moment when both computer technology and programs designed for each type of business activity are widely accessible. Creating information systems for hospitality and gastronomic businesses might serve as an example of the application of information systems which, thus, have become part of information management and a decision support system. The author of this article presents the practical implementation of information technology in hospitality and gastronomic businesses and claims that information programs employed in a given company enhance its operational activity and secure this company a high position on the market in the area of its activity. Please visit: www.krzysztoffirlej.plen
dc.language.isoplpl_PL
dc.publisherAkademia Ekonomiczna w Krakowiepl_PL
dc.rightsCreative Commons Uznanie autorstwa na tych samych warunkach 3.0 Polska
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/pl/legalcode
dc.subjectsektor gastronomicznypl_PL
dc.subjectHorecapl_PL
dc.subjectstrategiespl_PL
dc.subjectstrategic competenciespl_PL
dc.subjectsmall and medium-sized enterprisespl_PL
dc.subjectEuropean cooperationpl_PL
dc.subjectmarketingpl_PL
dc.subjectmarketing managementpl_PL
dc.subjectdiagnosis of business developmentpl_PL
dc.subjectCAPpl_PL
dc.subjectdevelopment strategies of enterprisespl_PL
dc.subjectorganizational conditionspl_PL
dc.subjectgrowth factorspl_PL
dc.subjectknowledge-based economypl_PL
dc.subjectgospodarka oparta na wiedzypl_PL
dc.subjectprywatyzacjapl_PL
dc.subjectrozwójpl_PL
dc.subjectprocesy restrukturyzacjipl_PL
dc.subjectzarządzanie firmąpl_PL
dc.subjectdevelopmenten
dc.subjectprivatizationen
dc.subjectrestructuring processesen
dc.subjectmarket economyen
dc.subjectcompany managementen
dc.subjectorganization of productionen
dc.subjectemployment transformationen
dc.subjectmanagementen
dc.subjectstructureen
dc.subjectgastronomyen
dc.subjectcompetition in the sectoren
dc.subjectglobalizationen
dc.subjectstrukturapl_PL
dc.subjectzarządzaniepl_PL
dc.subjectgastronomiapl_PL
dc.subjectorganizacja produkcjipl_PL
dc.subjecttransformacjapl_PL
dc.subjectgospodarka rynkowapl_PL
dc.subjectmodernization of enterprisespl_PL
dc.subjectrestructuringen
dc.subjectmodernizacja przedsiębiorstwpl_PL
dc.subjectrestrukturyzacjapl_PL
dc.subjectefficiencyen
dc.subjectcompetitivenessen
dc.subjectrozwój przemysłowypl_PL
dc.subjectprodukcjaen
dc.subjectcompetitive advantageen
dc.subjectprice advantageen
dc.subjectzatrudnieniepl_PL
dc.subjectwydajność pracypl_PL
dc.subjectefektywnośćpl_PL
dc.subjectinwestycjapl_PL
dc.subjecttourism sectoren
dc.subjecttourismen
dc.subjectcompetitive factorspl_PL
dc.subjectcompetitive advantagesen
dc.subjecteconomic conditionsen
dc.subjectsystemy informatycznepl_PL
dc.subjectczynniki konkurencjipl_PL
dc.subjectwarunki ekonomicznepl_PL
dc.subjectprzewagi konkurencyjnepl_PL
dc.subjectsektor turystykipl_PL
dc.subjectturystykapl_PL
dc.subjectzarządzaniepl_PL
dc.subjectsystemy informacjipl_PL
dc.titleSystemy informatyczne w zarządzaniu hotelami i siecią gastronomicznąpl_PL
dc.title.alternativeInformation Systems for Hospitality and Gastronomic Businesses as a Means of Managing and Acquiring Information for a Decision Support Systemen
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/articlepl_PL
dc.contributor.organizationUniwersytet Ekonomiczny w Krakowiepl_PL
dc.description.epersonKrzysztof Firlej
dc.rights.DELETETHISFIELDinfo:eu-repo/semantics/openAccess


Pliki tej pozycji

Thumbnail

Pozycja umieszczona jest w następujących kolekcjach

Pokaż uproszczony rekord

Creative Commons Uznanie autorstwa na tych samych warunkach 3.0 Polska
Poza zaznaczonymi wyjątkami, licencja tej pozycji opisana jest jako Creative Commons Uznanie autorstwa na tych samych warunkach 3.0 Polska