Spożycie witamin C, E wśród kobiet uprawiających fitness
Data
2015Autor
Górnicka, Magdalena
Gorzelańczyk, Joanna
Frąckiewicz, Joanna
Metadane
Pokaż pełny rekordStreszczenie
Aktywność fizyczna jest czynnikiem zwiększającym zapotrzebowanie organizmu na antyoksydanty. Wzrost zapotrzebowania na te substancje jest uwarunkowany formą, czasem trwania oraz intensywnością wysiłku.
Celem pracy była ocena spożycia witamin antyoksydacyjnych C i E wśród kobiet biorących udział w zajęciach sportowych typu fitness w klubach sportowych znajdujących się na terenie Warszawy. Badanie zostało przeprowadzone za pomocą autorskiego kwestionariusza ankiety metodą półilościową częstotliwości spożycia, do którego dołączono 24-godzinny wywiad żywieniowy z dnia poprzedzającego badanie. Ankiety rozdano grupie 70 kobiet w wieku od 22. do 64. roku życia, a po weryfikacji ankiet do dalszych analiz zakwalifikowano 52.
Otrzymane wyniki wskazały, że w grupie badanej zajęcia typu fitness były popularne wśród kobiet w wieku 20–40 lat, z wyższym wykształceniem, o prawidłowej masie ciała i dobrej sytuacji materialnej. Kobiety uczestniczyły w tego typu zajęciach kilka razy w tygodniu.
Wyniki wykazały wystarczające spożycie witaminy C wśród badanych (normę na poziomie EAR pokrywało 100%). Żaden z badanych czynników nie wpłynął statystycznie na ilość spożytej witaminy C wśród badanych kobiet, natomiast spożycie witaminy E pokrywało zapotrzebowanie na poziomie AI tylko u 44% kobiet. Czynnikiem mającym istotny statystycznie wpływ na spożycie witaminy E była sytuacja materialna – im była wyższa, tym większe było spożycie tego antyoksydantu. Głównymi źródłami witaminy C w racjach pokarmowych badanych osób były warzywa i owoce, a witaminy E – orzechy, tłuszcze roślinne oraz warzywa.
Kobiety aktywne fizycznie powinny zwrócić szczególną uwagę na większą konsumpcję produktów spożywczych zawierających witaminę E, której zbyt małe spożycie stwierdzono w grupie kobiet powyżej 40. roku życia, z niższym wykształceniem.
Kolekcje
- Artykuły / Articles [16126]