dc.contributor.author | Górnicka, Magdalena | |
dc.contributor.author | Gorzelańczyk, Joanna | |
dc.contributor.author | Frąckiewicz, Joanna | |
dc.date.accessioned | 2015-09-22T11:15:35Z | |
dc.date.available | 2015-09-22T11:15:35Z | |
dc.date.issued | 2015 | |
dc.identifier.citation | M. Górnicka, J. Gorzelańczyk, J. Frąckiewicz, Spożycie witamin C, E wśród kobiet uprawiających fitness, [W:] Współczesne kierunki działań prozdrowotnych, red. A. Wolska-Adamczyk, WSIiZ, Warszawa 2015, s. 169-186. | pl_PL |
dc.identifier.isbn | 978-83-926788-6-1 | |
dc.identifier.uri | https://depot.ceon.pl/handle/123456789/7634 | |
dc.description.abstract | Aktywność fizyczna jest czynnikiem zwiększającym zapotrzebowanie organizmu na antyoksydanty. Wzrost zapotrzebowania na te substancje jest uwarunkowany formą, czasem trwania oraz intensywnością wysiłku.
Celem pracy była ocena spożycia witamin antyoksydacyjnych C i E wśród kobiet biorących udział w zajęciach sportowych typu fitness w klubach sportowych znajdujących się na terenie Warszawy. Badanie zostało przeprowadzone za pomocą autorskiego kwestionariusza ankiety metodą półilościową częstotliwości spożycia, do którego dołączono 24-godzinny wywiad żywieniowy z dnia poprzedzającego badanie. Ankiety rozdano grupie 70 kobiet w wieku od 22. do 64. roku życia, a po weryfikacji ankiet do dalszych analiz zakwalifikowano 52.
Otrzymane wyniki wskazały, że w grupie badanej zajęcia typu fitness były popularne wśród kobiet w wieku 20–40 lat, z wyższym wykształceniem, o prawidłowej masie ciała i dobrej sytuacji materialnej. Kobiety uczestniczyły w tego typu zajęciach kilka razy w tygodniu.
Wyniki wykazały wystarczające spożycie witaminy C wśród badanych (normę na poziomie EAR pokrywało 100%). Żaden z badanych czynników nie wpłynął statystycznie na ilość spożytej witaminy C wśród badanych kobiet, natomiast spożycie witaminy E pokrywało zapotrzebowanie na poziomie AI tylko u 44% kobiet. Czynnikiem mającym istotny statystycznie wpływ na spożycie witaminy E była sytuacja materialna – im była wyższa, tym większe było spożycie tego antyoksydantu. Głównymi źródłami witaminy C w racjach pokarmowych badanych osób były warzywa i owoce, a witaminy E – orzechy, tłuszcze roślinne oraz warzywa.
Kobiety aktywne fizycznie powinny zwrócić szczególną uwagę na większą konsumpcję produktów spożywczych zawierających witaminę E, której zbyt małe spożycie stwierdzono w grupie kobiet powyżej 40. roku życia, z niższym wykształceniem. | pl_PL |
dc.language.iso | pl | pl_PL |
dc.publisher | Wydawnictwo Wyższej Szkoły Infrastruktury i Zarządzania w Warszawie | pl_PL |
dc.rights | Creative Commons Uznanie autorstwa na tych samych warunkach 3.0 Polska | |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/pl/legalcode | |
dc.subject | witamina E | pl_PL |
dc.subject | witamina C | pl_PL |
dc.subject | spożycie | pl_PL |
dc.subject | kobiety | pl_PL |
dc.subject | fitness | pl_PL |
dc.title | Spożycie witamin C, E wśród kobiet uprawiających fitness | pl_PL |
dc.type | info:eu-repo/semantics/article | pl_PL |
dc.contributor.organization | Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji, Katedra Żywienia Człowieka, Zakład Oceny Żywienia | pl_PL |
dc.description.eperson | Anna Pawlak | |
dc.rights.DELETETHISFIELD | info:eu-repo/semantics/openAccess | |