Pokaż uproszczony rekord

dc.contributor.authorGórnicka, Magdalena
dc.contributor.authorGorzelańczyk, Joanna
dc.contributor.authorFrąckiewicz, Joanna
dc.date.accessioned2015-09-22T11:15:35Z
dc.date.available2015-09-22T11:15:35Z
dc.date.issued2015
dc.identifier.citationM. Górnicka, J. Gorzelańczyk, J. Frąckiewicz, Spożycie witamin C, E wśród kobiet uprawiających fitness, [W:] Współczesne kierunki działań prozdrowotnych, red. A. Wolska-Adamczyk, WSIiZ, Warszawa 2015, s. 169-186.pl_PL
dc.identifier.isbn978-83-926788-6-1
dc.identifier.urihttps://depot.ceon.pl/handle/123456789/7634
dc.description.abstractAktywność fizyczna jest czynnikiem zwiększającym zapotrzebowanie organizmu na antyoksydanty. Wzrost zapotrzebowania na te substancje jest uwarunkowany formą, czasem trwania oraz intensywnością wysiłku. Celem pracy była ocena spożycia witamin antyoksydacyjnych C i E wśród kobiet biorących udział w zajęciach sportowych typu fitness w klubach sportowych znajdujących się na terenie Warszawy. Badanie zostało przeprowadzone za pomocą autorskiego kwestionariusza ankiety metodą półilościową częstotliwości spożycia, do którego dołączono 24-godzinny wywiad żywieniowy z dnia poprzedzającego badanie. Ankiety rozdano grupie 70 kobiet w wieku od 22. do 64. roku życia, a po weryfikacji ankiet do dalszych analiz zakwalifikowano 52. Otrzymane wyniki wskazały, że w grupie badanej zajęcia typu fitness były popularne wśród kobiet w wieku 20–40 lat, z wyższym wykształceniem, o prawidłowej masie ciała i dobrej sytuacji materialnej. Kobiety uczestniczyły w tego typu zajęciach kilka razy w tygodniu. Wyniki wykazały wystarczające spożycie witaminy C wśród badanych (normę na poziomie EAR pokrywało 100%). Żaden z badanych czynników nie wpłynął statystycznie na ilość spożytej witaminy C wśród badanych kobiet, natomiast spożycie witaminy E pokrywało zapotrzebowanie na poziomie AI tylko u 44% kobiet. Czynnikiem mającym istotny statystycznie wpływ na spożycie witaminy E była sytuacja materialna – im była wyższa, tym większe było spożycie tego antyoksydantu. Głównymi źródłami witaminy C w racjach pokarmowych badanych osób były warzywa i owoce, a witaminy E – orzechy, tłuszcze roślinne oraz warzywa. Kobiety aktywne fizycznie powinny zwrócić szczególną uwagę na większą konsumpcję produktów spożywczych zawierających witaminę E, której zbyt małe spożycie stwierdzono w grupie kobiet powyżej 40. roku życia, z niższym wykształceniem.pl_PL
dc.language.isoplpl_PL
dc.publisherWydawnictwo Wyższej Szkoły Infrastruktury i Zarządzania w Warszawiepl_PL
dc.rightsCreative Commons Uznanie autorstwa na tych samych warunkach 3.0 Polska
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/pl/legalcode
dc.subjectwitamina Epl_PL
dc.subjectwitamina Cpl_PL
dc.subjectspożyciepl_PL
dc.subjectkobietypl_PL
dc.subjectfitnesspl_PL
dc.titleSpożycie witamin C, E wśród kobiet uprawiających fitnesspl_PL
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/articlepl_PL
dc.contributor.organizationSzkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji, Katedra Żywienia Człowieka, Zakład Oceny Żywieniapl_PL
dc.description.epersonAnna Pawlak
dc.rights.DELETETHISFIELDinfo:eu-repo/semantics/openAccess


Pliki tej pozycji

Thumbnail

Pozycja umieszczona jest w następujących kolekcjach

Pokaż uproszczony rekord

Creative Commons Uznanie autorstwa na tych samych warunkach 3.0 Polska
Poza zaznaczonymi wyjątkami, licencja tej pozycji opisana jest jako Creative Commons Uznanie autorstwa na tych samych warunkach 3.0 Polska