Pokaż uproszczony rekord

dc.contributor.authorGajda-Morszewski, Przemysław
dc.contributor.authorŚpiewak, Klaudyna
dc.date.accessioned2016-01-12T10:05:27Z
dc.date.available2016-01-12T10:05:27Z
dc.date.issued2015
dc.identifier.issn2082-3827
dc.identifier.urihttps://depot.ceon.pl/handle/123456789/8523
dc.description.abstractLaktoferyna jest białkiem występującym w płynach ustrojowych i wydzielinach śluzowych, między innymi w siarze, mleku, łzach, ślinie oraz w neutrofilach. Wykazuje ona szereg różnego rodzaju aktywności, dlatego od kilkudziesięciu lat przyciąga uwagę badaczy. Do tej pory udowodniono jej działanie immunoregulacyjne, przeciwzapalne, bakteriostatyczne, antybakteryjne, antygrzybicze oraz antywirusowe. Przypisuje się jej również działanie antynowotworowe. W poniższej pracy przedstawiono budowę i funkcje, które pełni w zależności od miejsca, w jakim jest wydzielana. Wyjaśnienie roli i mechanizmu działania laktoferyny wciąż wymaga dalszych badań. Niezwykle interesującą kwestią jest to, w jaki sposób pojedyncze białko może wykonywać szereg różnego rodzaju funkcji.pl_PL
dc.language.isoplpl_PL
dc.publisherTowarzystwo Doktorantów UJpl_PL
dc.rightsCreative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne 3.0
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc/3.0/legalcode
dc.subjectaktywność antywirusowa/antybakteryjnapl_PL
dc.subjectimmunomodulacjapl_PL
dc.subjectlaktoferycynapl_PL
dc.subjectpeptydy antybakteryjnepl_PL
dc.subjectapolaktoferynapl_PL
dc.subjectludzka laktoferynapl_PL
dc.titleLaktoferyna – białko multipotencjalnepl_PL
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/articlepl_PL
dc.contributor.organizationUniwersytet Jagiellońskipl_PL
dc.description.epersonZeszyty Naukowe TDUJ


Pliki tej pozycji

Thumbnail
Thumbnail

Pozycja umieszczona jest w następujących kolekcjach

Pokaż uproszczony rekord

Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne 3.0
Poza zaznaczonymi wyjątkami, licencja tej pozycji opisana jest jako Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne 3.0