Pokaż uproszczony rekord

dc.contributor.authorChudy, Sylwia
dc.contributor.authorGierałtowska, Urszula
dc.contributor.authorKrzywdzińska-Bartkowiak, Mirosława
dc.contributor.authorPiątek, Michał
dc.date.accessioned2016-02-24T12:13:22Z
dc.date.available2016-02-24T12:13:22Z
dc.date.issued2016-02
dc.identifier.citationSylwia Chudy, Urszula Gierałtowska, Mirosława Krzywdzińska-Bartkowiak, Michał Piątek. Pomiar barwy produktów mleczarskich. W: Współczesne trendy w kształtowaniu jakości żywności. Red. Dorota Piasecka-Kwiatkowska i Renata Cegielska-Radziejewska, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Poznań, 2016, str. 85-95pl_PL
dc.identifier.isbn978-83-7160-834-6
dc.identifier.urihttps://depot.ceon.pl/handle/123456789/8982
dc.description.abstractW artykule przedstawiono teorię dotyczącą pomiaru barwy produktów spożywczych. W części badawczej dokonano pomiaru barwy sera podpuszczkowego dojrzewającego i masła. Wyliczono minimalną liczebność próby do pomiaru barwy przy użyciu spektrofotometru x-Rite SP60 dla tych produktów. Sprawdzono również czy istnieją statystycznie istotne różnice pomiędzy wynikami parametrów barwy przy ustawieniu spektrofotometru w pozycji SPIN i SPEX. Stwierdzono (przyjmując błąd na poziomie d=2 %), że w przypadku sera podpuszczkowego dojrzewającego i masła próba powinna liczyć odpowiednio 13 i 33 elementy oraz że badania wykonane przy ustawieniu spektrofotometru w pozycji SPIN i SPEX dają odmienne rezultaty.pl_PL
dc.language.isoplpl_PL
dc.publisherWydział Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniupl_PL
dc.rightsCreative Commons Uznanie autorstwa na tych samych warunkach 3.0 Polska
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/pl/legalcode
dc.subjectser podpuszczkowy dojrzewającypl_PL
dc.subjectmasłopl_PL
dc.subjectbarwapl_PL
dc.subjectkolorpl_PL
dc.subjectliczebność próbypl_PL
dc.subjectCIE Labpl_PL
dc.titlePomiar barwy produktów mleczarskichpl_PL
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/bookPartpl_PL
dc.contributor.organizationWydział Nauk o Żywności i Żywieniu, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniupl_PL
dc.contributor.organizationWydział Nauk Ekonomicznych i Zarządzania, Uniwersytet Szczecińskipl_PL
dc.description.epersonSylwia Chudy
dc.rights.DELETETHISFIELDinfo:eu-repo/semantics/openAccess


Pliki tej pozycji

Thumbnail

Pozycja umieszczona jest w następujących kolekcjach

Pokaż uproszczony rekord

Creative Commons Uznanie autorstwa na tych samych warunkach 3.0 Polska
Poza zaznaczonymi wyjątkami, licencja tej pozycji opisana jest jako Creative Commons Uznanie autorstwa na tych samych warunkach 3.0 Polska