Jamie Oliver a kuchnia polska. Wpływ wydarzeń społeczno-historycznych na współczesne zachowania żywieniowe Polaków w kontekście działań i filozofii brytyjskiego celebryty kulinarnego

Abstract
Praca ta jest próbą uchwycenia różnych aspektów kulturowych w obszarze żywienia i edukacji kulinarnej w Polsce od 1939 roku do czasów współczesnych. Kontekst historyczny stanowi oś tej pracy – pokazuje m.in. że kulinarna kultura niedoboru ściśle wynikała z okupacji niemieckiej podczas Drugiej Wojny Światowej, a kulinarna kultura nadmiaru jest bezpośrednią konsekwencją ciągłego braku i presji ograniczającej wolność obywatelską w okresie Polskiej Rzeczpospolitej Ludowej. Przemiana ustrojowa po 1989 roku wpłynęła nie tylko na wiele pozytywnych zmian (około) kulinarnych, ale także przyczyniła się do wielu samodestrukcyjnych zachowań żywieniowych, co doprowadziło do takich zjawisk jak np. otyłość, brak kompetencji kulinarnych, ale także wytworzyła globalną obsesję na punkcie zdrowej żywności. Brytyjski szef kuchni Jamie Oliver jest w tej pracy katalizatorem pomiędzy ideologią fast foodów i zdrowego żywienia.
Description
Keywords
Citation
Belongs to collection