Żywność ekologiczna jako czynnik poprawy zdrowia
Streszczenie
Z dokonanego przeglądu literatury wynika, że propagowanie zarówno rolnictwa
ekologicznego, jak i produkcji żywności ekologicznej ma jeszcze jedno uzasadnienie.
Oprócz rosnącego zapotrzebowania na żywność ekologiczną uznawaną powszechnie
za gwarantującą wysoką jakość odżywczą i zdrowotną można z całą
świadomością podkreślić, że stanowi ona, ze względu na swoje właściwości funkcjonalne,
ważny element profilaktyki zdrowotnej społeczeństwa. Cytowana na wstępie
zasada zdrowotności żywności ekologicznej odnosi się przy tym do zdrowia definiowanego
jako „kompleksowość i integralność żyjących systemów, a więc nie
tylko prosta nieobecność choroby, ale poczucie fizycznego, intelektualnego, społecznego
i ekologicznego dobrostanu, w którym odporność, żywotność, i regeneracja
są kluczowymi elementami'’.
Kolekcje
- Artykuły / Articles [16165]