Uwarunkowania i tendencje rozwoju agrobiznesu w Polsce i Unii Europejskiej
Abstract
W celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania i rozwoju rolnictwa na terenie Unii Europejskiej określono zasady jednolitego funkcjonowania, ochrony i wspierania sektora rolnego w krajach członkowskich. Zasady te nazwano Wspólną Polityką Rolną, która jest wdrażana we wszystkich krajach członkowskich Unii Europejskiej już ponad 40 lat. To właśnie bieżąca polityka rolna warunkuje stan rolnictwa i agrobiznesu oraz wytycza kierunki rozwoju. Znaczący wpływ mają także uwarunkowania historyczne, geograficzne i społeczne istniejące w poszczególnych krajach. Ma to istotny wpływ na osiągnięcia gospodarcze, co jest wynikiem tradycji i stanu rozwoju poszczególnych branż we wszystkich krajach Europy.
Oceniając pozycję sektora agrobiznesu i jego możliwości rozwojowe na rykach polskim i europejskim należy zauważyć, że przedsiębiorstwa nowych krajów członkowskich stanęły przed ogromną szansą zdobycia nowych rynków zbytu. Rynek Unii Europejskiej jest bardzo duży, ale również wymagający. Przedsiębiorcy muszą zrozumieć, że aby na nim zaistnieć i pozostać, to należy spełnić wiele obowiązujących warunków dostosowujących funkcjonowanie ich podmiotów do standardów europejskich. Aktualnie pojawiło się wiele możliwości wspierających bieżące funkcjonowanie przedsiębiorstw w sektorze agrobiznesu. Należy jednak zauważyć, że ich kształtowanie i rozwój jest zdeterminowany i uzależniony od właściwej organizacji i sposobu zarządzania. Ich zewnętrzny i wewnętrzny wizerunek jest kształtowany przez zatrudnioną w nich kadrę. To właśnie od posiadanej przez nią umiejętności, zdolności i kreatywności zależy sukces w pozyskiwaniu możliwych środków z funduszy strukturalnych przeznaczanych na rozwój rolnictwa i terenów wiejskich, który przełoży się na przyszły status rynkowy przedsiębiorstwa. Równie ważnym jest rozwój przedsiębiorczości jako element rozwoju agrobiznesu w krajach Unii Europejskiej. Przedsiębiorczość warunkuje rozwój agrobiznesu w poszczególnych krajach, co przekłada się na jego ogólny stan i funkcjonowanie w Europie.
Collections
- Artykuły / Articles [15133]
Except where otherwise noted, this item's license is described as Creative Commons Uznanie autorstwa na tych samych warunkach 3.0 Polska
Related items
Showing items related by title, author, creator and subject.
-
Rola i możliwości rozwoju wiejskich gospodarstw rodzinnych jako jednostek organizacyjnych polskiego agrobiznesu
Firlej, Krzysztof (Wydawnictwo SGGW, 2004)W przedstawionym artykule autor określił rolę i możliwości wiejskich gospodarstw rodzinnych jako jednych z najważniejszych jednostek organizacyjnych polskiego agrobiznesu. Na wstępie scharakteryzowano rolników posiadających ... -
The determinants and creation of food industry development strategies
Firlej, Krzysztof (University of Hradec Kralove, Faculty of Informatics and Management, 2009)Abstract: This paper presents the evolution, state and functioning of food industry companies – as an example of the fastest developing sectors of Polish economy. Alike other sectors of market economy, food industry ... -
Kierunki i perspektywy rozwoju wybranych branż przemysłu rolno-spożywczego w Polsce
Firlej, Krzysztof; Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie (Katedra Strategii Zarządzania i Rozwoju Organizacji, Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie, 2014)Przemysł rolno-spożywczy jest działem gospodarki, który zajmuje się wytwarzaniem produktów i półproduktów przeznaczonych do spożycia takich, jak: mięsne, mleczne, pieczywo, cukiernicze, napoje alkoholowe i bezalkoholowe i ...