Szukaj
Wyświetlanie pozycji 1-10 z 36
Analiza prospektywna sektora agrobiznesu w aspekcie rozwoju obszarów wiejskich
(Stowarzyszenie Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2005)
The article presents the prospective analysis of Polish agribusiness sector, which sheds light on the condidition of Polish agribusiness and its international potential in the preliminary phase of Poland s membership in ...
Lokalizacja przedsiębiorstw przemysłu spożywczego w fazie transformacji
(Stowarzyszenie Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2009)
The author presents the list of Polish food enterprises according to their economic effectiveness and the most important sources of comparative advantages in Ma³opolska region in 2007. The performed study was conducted to ...
Stan i możliwości rozwoju agroturystyki w Polsce
(Uniwersytet Jagielloński, Instytut Spraw Publicznych, 2002)
Agroturystyka to jedna z najważniejszych sfer aktywności turystycznej na terenach wiejskich, która szerzej rozwinęła się w Polsce na początku lat dziewięćdziesiątych ubiegłego stulecia, wykorzystując jako bazę noclegową ...
Zarządzanie wiedzą warunkiem rozwoju przedsiębiorstw przemysłu spożywczego
(Towarzystwo Naukowe Organizacji i Kierownictwa. Stowarzyszenie Wyższej Użyteczności "Dom Organizatora", 2008)
Menedżerowie przedsiębiorstw przemysłu spożywczego często zastanawiają się w jaki sposób zarządzać wiedzą i innowacjami, tak aby jego możliwości wykorzystać optymalnie, jak również tworzyć właściwe warunki dla jego rozwoju. ...
Przygotowanie konkurencyjności jednostek organizacyjnych funkcjonujących w polskim agrobiznesie do warunków Unii Europejskiej
(Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej im. Oskara Langego we Wrocławiu, 2003)
Przedstawiony artykuł nakreśla problematykę możliwości w zakresie przygotowywania właściwej konkurencyjności dla jednostek organizacyjnych funkcjonujących w polskim agrobiznesie do warunków istniejących w Unii Europejskiej. ...
Rola kreowania przedsiębiorczości przez samorządy lokalne w agrobiznesie
(Stowarzyszenie Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2002)
W artykule przedstawiono w ogólnym zarysie rolę kreowania przedsiębiorczości przez samorządy lokalne w agrobiznesie. Rola ta przejawia się w stworzeniu i wypromowaniu wielu form przedsiębiorczości możliwych do realizacji ...
The essence of financing possibility of food economy in the pre-accession time and full membership in European Union
(Univerzita Hradec Kralove, 2008)
The paper presents the possibilities of financial support of Polish food economy during
pre-accession time and after 2004 by structural funds from European Union. The
position of Polish food economy was established in ...
Wykorzystanie analizy scenariuszowej otoczenia w określeniu konkurencyjności sektora przedsiębiorstw przemysłu rolno – spożywczego
(2006)
The paper delineates possible ways of applying scenario analysis techniques to assess competitiveness of companies in the food and the agriculture sector. The first theoretical part of the paper presents methodology of ...
Agritourism as a Factor of Local Development in the Małopolska Region
(Stowarzyszenie Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2007)
The article presents the results of research on the agrotourist entrepreneurship. Such entrepreneurship
is understood, among other things, as rural service providers inclination towards self organization of agrotourist ...
Możliwości wykorzystania strategii konkurencji i marketingowych dla wzmacniania pozycji oraz potencjału konkurencyjnego przedsiębiorstw agrobiznesu
(Stowarzyszenie Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2004)
W artykule podjęto problematykę możliwości rozwoju, wzmocnienia pozycji rynkowej i potencjału konkurencyjnego przedsiębiorstwa agrobiznesu przy wykorzystaniu właściwie skonstruowanych strategii konkurencji i marketingowych. ...