Pokaż uproszczony rekord

dc.contributor.authorKowalcze, Katarzyna
dc.contributor.authorTuryk, Zofia
dc.contributor.authorDrywień, Małgorzata
dc.date.accessioned2015-07-31T12:13:32Z
dc.date.available2015-07-31T12:13:32Z
dc.date.issued2015
dc.identifier.citationK. Kowalcze, Z. Turyk, M. Drywień, Wybrane zwyczaje i zachowania żywieniowe studentek dietetyki Uniwersytetu Przyrodniczo-Humanistycznego w Siedlcach, [w:] Współczesne kierunki działań prozdrowotnych, red. A. Wolska-Adamczyk, Wyd. Wyższej Szkoły Infrastruktury i Zarządzania w Warszawie, Warszawa 2015, s. 145-158.pl_PL
dc.identifier.isbn978-83-926788-6-1
dc.identifier.urihttps://depot.ceon.pl/handle/123456789/7379
dc.description.abstractPrawidłowe żywienie jest jednym z najważniejszych czynników wpływających na właściwy rozwój człowieka, stan odżywienia i utrzymanie przez niego dobrego stanu zdrowia. Młodzież akademicka jest nadmiernie obciążona obowiązkami wynikającymi z nauki, co skutkuje często zmniejszoną aktywnością fizyczną oraz nieprawidłowościami w sposobie żywienia. Studenci są zmuszeni do samodzielnego przygotowywania posiłków, najczęściej wzorując się na nawykach i zwyczajach żywieniowych wyniesionych z domu rodzinnego. Ocena zachowań żywieniowych studentek kierunku dietetyka Uniwersytetu Przyrodniczo-Humanistycznego (UPH) w Siedlcach. Anonimowe badania przeprowadzono w grupie 100 studentek kierunku dietetyka UPH w Siedlcach metodą sondażu diagnostycznego, wykorzystując autorski kwestionariusz ankiety. Uzyskane wyniki dowodzą, że studentki dietetyki dużą wagę przywiązywały do właściwego żywienia. Swój zwyczajowy sposób żywienia oceniały krytycznie, gdyż 44% ankietowanych oceniło go jako nieprawidłowy. Ponad połowa badanych deklarowała częste spożywanie produktów pełnoziarnistych oraz codzienne owoców i warzyw. Studentki preferowały chude gatunki mięs, ale najczęstszą techniką kulinarną było smażenie. Większość badanych osób spożywała rekomendowaną liczbę posiłków, ze szczególnym uwzględnieniem codziennego spożywania śniadań. Stwierdzono, że najczęściej popełnianym błędem żywieniowym była niska częstotliwość spożywania nasion roślin strączkowych oraz mleka i jego przetworów.pl_PL
dc.language.isoplpl_PL
dc.publisherWydawnictwo Wyższej Szkoły Infrastruktury i Zarządzania w Warszawiepl_PL
dc.rightsCreative Commons Uznanie autorstwa na tych samych warunkach 3.0 Polska
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/pl/legalcode
dc.subjectzwyczaje żywieniowepl_PL
dc.subjectzachowania żywieniowepl_PL
dc.subjectmłodzież akademickapl_PL
dc.subjectstudentki dietetykipl_PL
dc.titleWybrane zwyczaje i zachowania żywieniowe studentek dietetyki Uniwersytetu Przyrodniczo-Humanistycznego w Siedlcachpl_PL
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/articlepl_PL
dc.contributor.organizationKatedra Dietetyki i Oceny Żywności, Uniwersytet Przyrodniczo-Humanistyczny w Siedlcachpl_PL
dc.contributor.organizationKatedra Żywienia Zwierząt i Gospodarki Paszowej, Uniwersytet Przyrodniczo-Humanistyczny w Siedlcachpl_PL
dc.description.epersonAnna Pawlak
dc.rights.DELETETHISFIELDinfo:eu-repo/semantics/openAccess


Pliki tej pozycji

Thumbnail

Pozycja umieszczona jest w następujących kolekcjach

Pokaż uproszczony rekord

Creative Commons Uznanie autorstwa na tych samych warunkach 3.0 Polska
Poza zaznaczonymi wyjątkami, licencja tej pozycji opisana jest jako Creative Commons Uznanie autorstwa na tych samych warunkach 3.0 Polska