Szukaj
Wyświetlanie pozycji 1-7 z 7
Wpływ dochodów na spożycie żywności – przesłanki dla polityki żywnościowej
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2006)
Dochody i ceny należą do najistotniejszych czynników kształtujących spożycie żywności, gdyż warunkują jej dostępność ekonomiczną. Określono powiązania spożycia żywności z dochodami gospodarstw domowych. Przedstawiono ...
Konsekwencje rozwoju globalnej produkcji biopaliw
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2008)
W związku z rosnącymi cenami ropy naftowej i koniecznością ochrony środowiska zwiększyła się w ostatnich latach produkcja biopaliw, a wspieranie ich produkcji stało się ważnym celem polityki krajów na całym świecie. ...
Ewaluacja programów operacyjnych wspierających inwestycje w rolnictwie - praktyka polska a doświadczenia UE-15
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2007)
Jednym z podstawowych warunków przyznania pomocy finansowej przez UE jest konieczność przeprowadzenia oceny skuteczności jej wykorzystania. Wymóg ewaluacji (oceny) został nałożony na wszystkie kraje członkowskie w 2000 ...
Oceny ex ante i mid-term programu SAPARD w Polsce
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2007)
Przedakcesyjny program SAPARD realizowany w Polsce i 9 innych krajach Europy Środkowej i Wschodniej miał odmienne cele i zakres działania niż realizowane w tym samym okresie w państwach członkowskich UE. Podlega jednak ...
Szanse i zagrożenia dla rolnictwa i konsumentów żywności w krajach Unii Europejskiej wynikające z ewentualnego porozumienia TTIP
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2016)
Artykuł porusza problematykę szans i zagrożeń wynikających z ewentualnego zawarcia Umowy o Transatlantyckim Partnerstwie Handlowym i Inwestycyjnym pomiędzy Unią Europejską a USA. W pierwszej części artykułu przedstawia się ...
The Advancement of Digitalization Processes in Food Industry Enterprises in the European Union
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2022-06-28)
The aim of the article is to assess the directions, pace, and advancement of digital transformation in
food industry enterprises in the European Union (EU). The analysis uses statistical data collected in
public databases ...
Wyrównywanie poziomu płatności bezpośrednich w Polsce do poziomu innych krajów Unii Europejskiej
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2015)
Artykuł porusza problematykę wyrównywania poziomu płatności
bezpośrednich w krajach Unii Europejskiej. Zaprezentowano dwa zestawy
wskaźników i ich ewolucję: stawkę płatności do danego produktu i na hektar
uprawnionej ...