Wybrane aspekty sposobu żywienia studentów polskich i norweskich
Data
2015Autor
Górnicka, Magdalena
Borawska, Urszula
Frąckiewicz, Joanna
Metadane
Pokaż pełny rekordStreszczenie
Prawidłowe żywienie i systematyczna aktywność fizyczna są czynnikami determinującymi stan zdrowia, zarówno w wieku młodzieńczym, jak i starszym. W pracy porównano wybrane aspekty sposobu żywienia odnoszące się do częstotliwości spożycia wybranych produktów spożywczych oraz regularności spożywania posiłków wśród studentów z Polski i Norwegii. Badanie przeprowadzono za pomocą autorskiego kwestionariusza ankiety, a uzyskane dane odniesiono do zaleceń żywieniowych. Wyniki wskazały, że studenci z obu krajów popełniali błędy żywieniowe, które głównie odnosiły się do częstotliwości spożycia grup produktów. Stwierdzono ogółem zbyt małe spożycie owoców i warzyw, a zbyt częste produktów mięsnych. Ponadto, polscy respondenci za często sięgali po jasne pieczywo, ciasta i ciastka oraz frytki.
Stwierdzony, szczególnie wśród polskich studentów, nieprawidłowy sposób odżywiania w połączeniu z niską aktywnością fizyczną zwiększa ryzyko rozwoju niezakaźnych chorób przewlekłych w przyszłości.
Wyniki wskazują na potrzebę intensyfikacji działań w zakresie praktycznej umiejętności stosowania posiadanej wiedzy oraz promocji aktywności fizycznej i racjonalnego sposobu żywienia, szczególnie wśród polskich studentów. W celu prewencji chorób dietozależnych i kształtowania właściwych postaw żywieniowych przyszłych pokoleń należy zwiększyć zakres edukacji żywieniowej wśród studentów wszystkich typów uczelni.
Kolekcje
- Artykuły / Articles [16165]