Pokaż uproszczony rekord

dc.contributor.authorSzołtysek, Katarzyna
dc.contributor.authorDziuba, Szymon
dc.date.accessioned2016-06-22T20:25:47Z
dc.date.available2016-06-22T20:25:47Z
dc.date.issued2008
dc.identifier.citationŻywność ekologiczna jako czynnik poprawy zdrowia / Katarzyna Szołtysek, Szymon Dziuba.// Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu. - 2008, nr 30, s. 95-103pl_PL
dc.identifier.issn1428-5290
dc.identifier.urihttps://depot.ceon.pl/handle/123456789/9829
dc.description.abstractZ dokonanego przeglądu literatury wynika, że propagowanie zarówno rolnictwa ekologicznego, jak i produkcji żywności ekologicznej ma jeszcze jedno uzasadnienie. Oprócz rosnącego zapotrzebowania na żywność ekologiczną uznawaną powszechnie za gwarantującą wysoką jakość odżywczą i zdrowotną można z całą świadomością podkreślić, że stanowi ona, ze względu na swoje właściwości funkcjonalne, ważny element profilaktyki zdrowotnej społeczeństwa. Cytowana na wstępie zasada zdrowotności żywności ekologicznej odnosi się przy tym do zdrowia definiowanego jako „kompleksowość i integralność żyjących systemów, a więc nie tylko prosta nieobecność choroby, ale poczucie fizycznego, intelektualnego, społecznego i ekologicznego dobrostanu, w którym odporność, żywotność, i regeneracja są kluczowymi elementami'’.pl_PL
dc.language.isoplpl_PL
dc.publisherWydawnictwo Akademii Ekonomicznej im. Oskara Langego we Wrocławiupl_PL
dc.rightsCreative Commons Uznanie autorstwa 3.0 Polska
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by/3.0/pl/legalcode
dc.subjectrolnictwo ekologicznepl_PL
dc.subjectżywność ekologicznapl_PL
dc.titleŻywność ekologiczna jako czynnik poprawy zdrowiapl_PL
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/articlepl_PL
dc.contributor.organizationAkademia Ekonomiczna im. Oskara Langego we Wrocławiupl_PL
dc.description.epersonSzymon T. Dziuba
dc.rights.DELETETHISFIELDinfo:eu-repo/semantics/openAccess


Pliki tej pozycji

Thumbnail

Pozycja umieszczona jest w następujących kolekcjach

Pokaż uproszczony rekord

Creative Commons Uznanie autorstwa 3.0 Polska
Poza zaznaczonymi wyjątkami, licencja tej pozycji opisana jest jako Creative Commons Uznanie autorstwa 3.0 Polska