dc.contributor.author | Gorzelany - Dziadkowiec, Magdalena | |
dc.date.accessioned | 2016-07-04T16:06:55Z | |
dc.date.available | 2016-07-04T16:06:55Z | |
dc.date.issued | 2015 | |
dc.identifier.citation | Gorzelany - Dziadkowiec, M. (2015). Wykorzystanie kluczowych czynników sukcesu w analizie strategicznej na przykładzie branży piekarniczo - cukierniczej. W: I. Szczepaniak, K. Firlej (Red.). Przemysł spożywczy – makrootoczenie, inwestycje, ekspansja zagraniczna (pp.177-195). Kraków - Warszawa: Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie, Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej – Państwowy Instytut Badawczy w Warszawie. | |
dc.identifier.isbn | 978-83-65173-06-5 | |
dc.identifier.uri | https://depot.ceon.pl/handle/123456789/9921 | |
dc.description.abstract | Branża piekarniczo-cukiernicza stanowi bardzo istotną gałąź sektora
rolno-spożywczego, albowiem około 43% ogółu przedsiębiorstw działających
w sektorze rolno-spożywczym stanowią przedsiębiorstwa piekarnicze (które
w swojej ofercie mają również wyroby ciastkarskie). Sytuacja w tej branży jest
trudna i z roku na rok się pogarsza. Zmiany w nawykach żywieniowych, spadek
spożycia pieczywa utrzymujący się od kilku lat i zmieniające się warunki
w otoczeniu wymuszają na przedsiębiorstwach branży piekarniczo-cukierniczej
wprowadzanie zmian, gdyż oczekiwania konsumentów wciąż rosną.
Z wyżej wymienionych względów celem niniejszej części opracowania
jest charakterystyka branży piekarniczo-cukierniczej oraz możliwie szeroka
identyfi kacja czynników stymulujących i hamujących funkcjonowanie
oraz rozwój przedsiębiorstw piekarniczo-cukierniczych. W pracy przyjęto
następującą hipotezę badawczą: identyfi kacja determinantów rozwoju bran-
ży piekarniczo-cukierniczej może stanowić podstawy skoordynowanych
działań na rzecz przedsiębiorstw działających w analizowanej branży zarówno
dla właścicieli, jak i instytucji publicznych.
Dla zrealizowania celu pracy oraz zweryfi kowania hipotezy badawczej
przeprowadzono badania wśród 30 przedsiębiorstw piekarniczo-cukierniczych.
Do badań wykorzystano wywiad oraz kwestionariusz. | pl_PL |
dc.language.iso | pl | pl_PL |
dc.rights | Creative Commons Uznanie autorstwa na tych samych warunkach 3.0 Polska | |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/pl/legalcode | |
dc.subject | branża piekarniczo - cukiernicza | pl_PL |
dc.subject | kluczowe czynniki sukcesu | pl_PL |
dc.subject | konkurencyjność | pl_PL |
dc.title | Wykorzystanie kluczowych czynników sukcesu w analizie strategicznej na przykładzie branży piekarniczo-cukierniczej | pl_PL |
dc.type | info:eu-repo/semantics/bookPart | pl_PL |
dc.contributor.organization | UEK w Krakowie | pl_PL |
dc.description.eperson | Magdalena Gorzelany-Dziadkowiec | |
dc.rights.DELETETHISFIELD | info:eu-repo/semantics/openAccess | |