Pokaż uproszczony rekord

dc.contributor.authorGorzelany - Dziadkowiec, Magdalena
dc.date.accessioned2016-07-04T16:06:55Z
dc.date.available2016-07-04T16:06:55Z
dc.date.issued2015
dc.identifier.citationGorzelany - Dziadkowiec, M. (2015). Wykorzystanie kluczowych czynników sukcesu w analizie strategicznej na przykładzie branży piekarniczo - cukierniczej. W: I. Szczepaniak, K. Firlej (Red.). Przemysł spożywczy – makrootoczenie, inwestycje, ekspansja zagraniczna (pp.177-195). Kraków - Warszawa: Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie, Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej – Państwowy Instytut Badawczy w Warszawie.
dc.identifier.isbn978-83-65173-06-5
dc.identifier.urihttps://depot.ceon.pl/handle/123456789/9921
dc.description.abstractBranża piekarniczo-cukiernicza stanowi bardzo istotną gałąź sektora rolno-spożywczego, albowiem około 43% ogółu przedsiębiorstw działających w sektorze rolno-spożywczym stanowią przedsiębiorstwa piekarnicze (które w swojej ofercie mają również wyroby ciastkarskie). Sytuacja w tej branży jest trudna i z roku na rok się pogarsza. Zmiany w nawykach żywieniowych, spadek spożycia pieczywa utrzymujący się od kilku lat i zmieniające się warunki w otoczeniu wymuszają na przedsiębiorstwach branży piekarniczo-cukierniczej wprowadzanie zmian, gdyż oczekiwania konsumentów wciąż rosną. Z wyżej wymienionych względów celem niniejszej części opracowania jest charakterystyka branży piekarniczo-cukierniczej oraz możliwie szeroka identyfi kacja czynników stymulujących i hamujących funkcjonowanie oraz rozwój przedsiębiorstw piekarniczo-cukierniczych. W pracy przyjęto następującą hipotezę badawczą: identyfi kacja determinantów rozwoju bran- ży piekarniczo-cukierniczej może stanowić podstawy skoordynowanych działań na rzecz przedsiębiorstw działających w analizowanej branży zarówno dla właścicieli, jak i instytucji publicznych. Dla zrealizowania celu pracy oraz zweryfi kowania hipotezy badawczej przeprowadzono badania wśród 30 przedsiębiorstw piekarniczo-cukierniczych. Do badań wykorzystano wywiad oraz kwestionariusz.pl_PL
dc.language.isoplpl_PL
dc.rightsCreative Commons Uznanie autorstwa na tych samych warunkach 3.0 Polska
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/pl/legalcode
dc.subjectbranża piekarniczo - cukierniczapl_PL
dc.subjectkluczowe czynniki sukcesupl_PL
dc.subjectkonkurencyjnośćpl_PL
dc.titleWykorzystanie kluczowych czynników sukcesu w analizie strategicznej na przykładzie branży piekarniczo-cukierniczejpl_PL
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/bookPartpl_PL
dc.contributor.organizationUEK w Krakowiepl_PL
dc.description.epersonMagdalena Gorzelany-Dziadkowiec
dc.rights.DELETETHISFIELDinfo:eu-repo/semantics/openAccess


Pliki tej pozycji

Thumbnail

Pozycja umieszczona jest w następujących kolekcjach

Pokaż uproszczony rekord

Creative Commons Uznanie autorstwa na tych samych warunkach 3.0 Polska
Poza zaznaczonymi wyjątkami, licencja tej pozycji opisana jest jako Creative Commons Uznanie autorstwa na tych samych warunkach 3.0 Polska