Szukaj
Wyświetlanie pozycji 1-10 z 32
Efektywność produkcyjno-ekonomiczna przedsiębiorstw rolnych, ze szczególnym uwzględnieniem spółek, w których prawa z udziałów wykonuje agencja na tle procesów restrukturyzacyjnych
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2011)
Restrukturyzacja jako proces zmian w przedsiębiorstwach. Obszary restrukturyzacji przedsiębiorstw rolnych. Czynniki produkcji w przedsiębiorstwach rolnych. Czynniki produkcji w przedsiębiorstwach rolnych. Efektywność ...
Produkcja, koszty i nadwyżka bezpośrednia wybranych produktów rolniczych w 2006 roku
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2007)
Organizacja badań w ramach systemu AGROKOSZTY w 2006 roku i kontrola jakości danych. Założenia metodyczne. Produkcja, koszty i nadwyżka bezpośrednia uzyskana z działalności badanych gospodarstw konwencjonalnych: pszenica ...
Multi-Annual Research Programme. 2005 Research. Synthesis
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2005)
Polska gospodarka żywnościowa w pierwszym roku członkostwa w UE. Wpływ funduszy strukturalnych UE na rozwój obszarów wiejskich w pierwszym roku członkostwa. Generalna koncepcja rozwoju wsi wspieranego przez fundusze ...
Direct payments and budget subsidies versus finance and functioning of holdings and agricultural enterprises
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2014)
Wpływ reformy WPR 2014-2020 na wyniki ekonomiczne polskich gospodarstw. Ewolucja koncepcji zazielenienia. Wpływ zazielenienia WPR na organizację i wyniki ekonomiczne gospodarstw rolniczych. Regionalne rozdysponowanie ...
Monitoring rynków rolno-spożywczych w warunkach zmieniającej się sytuacji ekonomicznej. Synteza z wyników badań
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2014)
Sytuacja na światowym rynku wybranych produktów rolnych i jej wpływ na rynki krakjowe: zboża, oleiste, cukier, mleko i produkty mleczarskie, mięso i produkty mięsne, ryby i przetwory rybne, nawozy mineralne. Metody i ...
Polish food industry in 2008-2013
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2014)
W zakresie popytu na wyroby handlu zagranicznego, podaży surowców, cen, wielkości produkcji, efektywności, sytuacji finansowej, struktury podmiotowej oraz odniesienia do innych krajów UE, scharakteryzowano następujące ...
Wyniki ekonomiczne polskiego rolnictwa w latach 2003-2004
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2005)
Analizowano zmiany zachodzące w latach 2003-2004 w produkcji, kosztach produkcji, subwencjach i dochodach polskiego rolnictwa. Zmiany porównano z wynikami z lat 1998-2003.
Wyniki ekonomiczne polskiego rolnictwa w 2006 roku
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2007)
Wyniki ekonomiczne rolnictwa polskiego w roku 2006. Nakłady pracy w rachunkach makroekonomicznych dla rolnictwa. Wpływ zróżnicowania struktury przestrzennej rolnictwa na efektywność gospodarki rolnej - ujęcie regionalne.
Wpływ integracji z Unią Europejską na polską gospodarkę żywnościową
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2008)
Wpływ integracji z UE na warunki prowadzenia działalności gospodarczej w rolnictwie, obrocie i przetwórstwie rolno-spożywczym. Analiza i model rozwoju handlu zagranicznego produktami rolno-spożywczymi. Skala korzyści ...
Procesy dostosowawcze w wielkoobszarowych gospodarstwach popegeerowskich (lata 2002-2005)
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2006)
Procesy dostosowawcze w gospodarstwach popegeerowskich do wymagań rynku i wyzwań związanych z integracją - organizacja i stosunki własnościowe, czynniki produkcji, produkcja rolnicza i pozarolnicza. Sytuacja ekonomiczno-finansowa ...